Jump to content

Nove gume


croatplayer

Recommended Posts

Kupujem nove ljetne gume za Lagunu, pa me zanima što biste preporučili? Spreman sam potrošiti negdje oko 1500-1800 kn za 4 gume zajedno s ugradnjom. Vulkanizer bi trebao biti u Splitu.

Usput, možete mi malo objasniti što znači kad na gumi piše, npr. R14 ili R16, i kakva svojstva vožnje se dobivaju kad taj broj veći? Što od toga paše Laguni 1?

Na prvom mjestu mi je da guma bude kvalitetna u svim vremenskim uvjetima. Ne planiram voziti sportski. Treba biti ugodna i za autoput.

Link to comment
Share on other sites

Nisi morao otvarat poseban topic za gume jer ih vec ima milijun. Nepostoji guma za sve vremenske uvjete kao prvo. Dakle postoje ljetne i zimske gume. Sve ostalo je guma koja nija dobra ni za ljeto ninza zimu. Nadalje nisi rekao dimenziju guma i ako malo potrazis vec ces naci koja je guma medju prvih 5 za ljeto ili zimu i nju kupiti.

Link to comment
Share on other sites

R14 ili R16 je promjer felge u inčima (1 inč = 2,54 cm) i ako imaš felgu 14 inča onda mora biti R14 guma

 

Zato ti prvo provjeri koje su dimenzije upisane u prometnoj dozvoli (npr 185/65R14...) i trebaju li ti ljetne, zimske ili cjelogodišnje gume. (kao što je gore napisano, cjelogodišnje gume su lošije od ljetnih ljeti i od zimskih zimi i ja ih nikome ne bi preporučio, a i skuplje su)

Link to comment
Share on other sites

Ovdje u Dalmaciji rijetko vladaju zimski uvjeti tako da većina vozača koji tada ne putuju u hladnije i snježne krajeve koristi ljetne gume kroz cijelu godinu.

Hvala na objašnjenju dimenzija.

Prijatelj mi je preporučio uniroyal rainexpert gume. Kakva su vaša iskustva?

Link to comment
Share on other sites

Ja ih imam vec godinu dana u dimenziji 175/65/14 i zadovoljan sam sto se tice kise lijepo drzi

Link to comment
Share on other sites

dobre za jaku kišu jer zbog širokih i usmjerenih kanala dobro izbacuje vodu. Naravno zbog toga je manja dodirna površina što nije dobro za kočenje. Da bi to kompenzirali radi se od nešto mekše smjese pa koči pristojno, ali zato kraće traje

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Za Uniroyal, to je istina. Ako imas R14 gume na autu vjeruj mi nije velika razlika u ponasanju auta na cesti da li kupis Uniroyal ili nesto puno skuplje tako da ti to ne treba biti neka dvojba.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.