Jump to content

Klapne za usmjeravanje zraka


acer

Recommended Posts

Zanima me kako funkcioniraju taj sistem klapni za usmjeravanje zraka, gledam malo po internetu ali ne mogu nista konkretno naci.

Kada vrtim kotacic za prmjenu smjera puhanja, cuje se promjena strujanja zraka, i prebaci gore recimo puhanje na sajbu.

Ali kada stavim puhanje gore i dole na noge, gore puse ali nemam nikakvog puhanja na noge dole.

Koliko sam vidio imaju neki motorici iza pa me zanima da li je moguce da jedan od tih motorica ne radi?

Prebacivanje toplo/hladno radi.

Edited by acer
Link to comment
Share on other sites

Čini mi se da je na clio 2 to sve na sajle, samo je klapna za recirkulaciju u kabini električna. Moj od prvog dana ima lošu ventilaciju, npr. po ljeti ako upalim klimu i usmjerim samo na šajbu, uvijek mi puše malo hladno i po nogama. To je tako na cliu.

Link to comment
Share on other sites

Cudno mi je to jer kod tate koji ima istog clia sve to radi ok., morat cu skinuti onu oblogu oko mjenjaca da to vidim malo bolje.

Ako netko imas jos koji prijedlog slobodno nek kaze sto gledati.

Malo kad bolje pogledam te motorice imaju izgleda modeli sa automatskom klimom.

Link to comment
Share on other sites

mozda se kanal pomaknul, mozda se otvoril (jer je od dva komada spajan), mozda je spuzva (brtva) na nekom spoju otisla, mozda je klapna, a mozda su u sumi... malo ces se namucit al da se to nac i slozit... stavi puhanje na max i na noge pa gurni ruku pod tablu i trazi jel negdje gubi zrak di nebi trebal...

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Danas malo na brzinu bacio oko. Ovako koliko mogu vidjeti klapne se micu barem osjetim onaj zupcanik da se vrti.

Stavim dole na nogu, vent na drugoj brzini jedva nesto da se osjeti, ali ako zatvorim sredisnja dva otvora gore na tabli, dole se pojaca puhanje kako treba biti.

Mislim da bez skidanja sredisnjeg dijela konzole oko mjenjaca i gornjeg pokrova table necu nista pametno otkriti, ali kao da onda klapna koje odvaja puhanje gore i dole ne radi kako treba.

Link to comment
Share on other sites

ne znam kolka je razlika al to bi cak moglo bit i normalno jer guras istu kolicinu zraka kroz manje otvora... dakle naravno da jace puse...

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

A ne znam, vidjet cu kad uhvatim malo vremena, skinuti poklopac table i dole onu konzolu oko mjenjaca da mogu bolje vidjeti cijelu situaciju.

Razlika je osjetna na puhanju dole ako zatvorim sredisnje otvore na tabli, ako su oni otvoreni, dole jedva nesto malo da se osjeti.

Jedino mi je cudno sto to kod tate radi sve ok, barem mi se cini kada sam ga vozio, morat cu malo to kod njega isprobati da vidim kako to radi kod njega da budem siguran

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Pozdrav ekipa, vadim ovu temu iz prošlosti vezanu za klapne za usmjeravanje zraka. Radi se o Clio 2 phase 2 sa ručnom klimom i kontrolama sa sajlama. Onaj kotačić za usmjeravanje puhanja zraka je iz nekog razloga zapeo i više se ne može okretati i preusmjeriti puhanje zraka. Ventilator radi, zapelo je na nekom srednjem položaju i više iz nijednog otvora ne osjetim da puše zrak. Nisam se stigao s time nešto više pozabaviti jer sam na poslu, a supruga je morala dalje sa autom.

Zanima me odakle bi bilo dobro krenuti? Da li skinuti radio i doći do kontrole za ventilaciju i vidjeti da li je tu nešto zapelo ili se treba rastavljati gornji dio table?

Gdje je drugi kraj te sajle i da li bi se možda nekako ručno mogla naštelati ta klapna da barem puše prema šajbi ili prema unutrašnjosti auta - svejedno?

Stavlja sliku o kojem se to dijelu radi (slika je s neta). Zapelo je negdje na položaju između puhanja prema nogama i puhanja šajba/noge.

Vjerujem da je netko od vas nekada rastavljao centralnu konzolu, pa možda zna iz prve ruke.

renault-clio-ii-oro-kondicionieriaus-klimato-peciuko-valdymo-blokas-salone2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Za početak, zavuci se u auto  i pogledaj  odispod taj dio, imaš jedan veći zupčanik koji se voli zaglaviti. Dok gledaš odispod pokušavaj rukom okrenuti taj kotačić za smjer puhanja, trebalo bi se vidjeti gdje zapinje. Kod mene je to znalo zaglaviti negdje na predzadnjem položaju, ali se ne sjećam više s koje strane. Odglavio, podmazao i ide dalje.

Link to comment
Share on other sites

Baš tako izgleda kao da se nešto zagravilo u tom kotačiću. Pogledat ću kasnije kada dođem s posla doma što ga muči.

Link to comment
Share on other sites

Koliko se sjećam, kotačić preko sajle povlači mehanizam i zupčanici su negdje otraga i vidljiv je baš taj koji zapinje. Ali bilo je davno kad sam to gledao :)

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Borny se svojevremeno zahebavao sa time i stavljao ledice na te komande, pa ak je voljan nek se javi.

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala ekipa, uspio sam osposobiti nekako. Rastavio sam srednji dio gdje je radio i gdje su kontrole za puhanje. Tu se jedan dio od sajle odvojio, ali glavni problem je bio kod zupčanika sa desne strane srednje konzole i pokraj pretinca sa desne strane. Tu se nešto zaštekalo i mislim da su neki zupčanici preskočili. Rastavio sam, poštelao otprilike zupčanike i sastavio. Trenutno ne mogu namjestiti puhanje samo prema tijelu, dok ostala 4 položaja rade. Brzo je padao mrak i nisam se s tim više gnjavio. Bitno da se može barem nekako namjestiti da puše. 

 

IMG_20210518_182155.jpg

IMG_20210518_182225.jpg

IMG_20210518_192241.jpg

IMG_20210518_192618.jpg

IMG_20210518_202639.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vidim da si našao gdje je problem :)

E, o tome sam ja pisao. Hoće preskočiti i zaglaviti se na spoju ovog malog zupčanika s lijeve strane i ovog velikog s desne.

Označeno crvenim pravokutnikom na fotki. Ispod se vidi sajla od kotačića položaja koja poteže/gura polugu na velikom zupčaniku

 

DSC00049.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

E točno tu je zapinjalo. Hvala Alene

Link to comment
Share on other sites

Drago mi je da si riješio.

Nažalost, tek sam maloprije tek našao fotku za koju sam znao da je imam negdje, a vidi datuma kad se to meni zaglavilo, još je auto bio nov :)

Kad uvježbaš, onda dok zaglavi samo gurneš ruku odispod i odglaviš. Ne treba skidati radio i gornji dio s kotačićima. Moja žena se ispraksirala pa je već i sama znala odglaviti taj kotač i onda je nakon nekoliko godina prestalo zapinjati, valjda se razradilo 🤣

Nasaftaj malo silikonske ili ptfe masti po zupčanicima.

 

Edited by Alen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.