Jump to content

clio 1.2 16v 2005. god problemi sa el. instalacijom


minigordini

Recommended Posts

postovani forumasi!

Imam problem sa svojim cliom 1.2 16v 2005. god. Vec duze vrijeme imam problem sa el. instalacijom. Pocelo je sa straznjim lampama. Kad se upali zmigavac u isto vrijeme zmiga i stop svjetlo (ono trece) a na lampama se mijesa zmigavac i ja mislim isto lampica od stop svijetla a na instrument ploci se u istom ritmu zmigavaca pali lampica zadnjih maglenki. To bi trebao biti problem loseg uzemljenja ili povrata na minus. Odprilike znam kako to rijesiti.

Sljedeci problem su oksidirana stakla na prednjim lampama, prosle godine na teh. pregledu mi je savjetovano da promjenim lampe ukoliko zelim proci tehnicki sljedece godine.

Sad mi dolazi vrijeme tehnickog pregleda i ja sam pronasao (naravno zamjenske) lampe i odlucio rijesiti sve probleme sa autom.

Krenuo sam mjenjati prvo desnu stranu i kad sam htio testirati, neradi dugo svjetlo i pozicija, lampice su ispravne ali ne dolazi napajanje, provjerio sam konektor i vidjeh da je jedan utisnut nazad, (naravno jeftina proizvodnja sa Tajvana TRW), OK uspio sam ga vratiti nazad i spojiti, pozicija radi ali dugo svjetlo ne. Ok, prelazim na drugu stranu i kad sam od spojio lampu ovaj puta bez problema, sve je radilo osim dugih svijetla ali mi na instrument ploci svjetli plava lampica(duga svjetla) cijelo vrijeme osim kad prebacim prekidac na prvi zub tj. samo poziciono svjetlo. Tad sam primjetio da mi ne rade prednje maglenke iako ih nisam niti taknuo a radile su prije.

Jos jedan detalj, kad sam htio ispitati napajanje na konektoru za obadve lampe, one su naravno bile odspojene ali su mi na instr. ploci sve lampice bile upaljene( zmigavci, kratka duga,maglenke). 

Molio bih ako netko ima kakav savjet!

Hvala!

Link to comment
Share on other sites

Što se tiče zadnjih lampi imao sam slične probleme kao i ti, kako je napisao kolega masa je problem. Provjeri zadnje mase od svjetala u kakvnom su stanju, moje su bile apsolutno čiste ali opet je zezalo.

Na kraju sam skinuo onaj dio sa žaruljama i iznad lampe od zadnje maglenke izbušio rupu na vodu od mase (masa je ista za sve lampe) provukao novu žicu iza, taman ima mjesta za provući iza. Tu žicu sam spojio na mjesto gdje je originalna masa spojena, odtada vise nema problema sa zadnjim svjetllima.

Što se tiče prednjih svjetala, vjerovatno je i tu masa problem, provjeri sve spojeve s obzirom da si skidao svjetla.

Provjeri i osigurače jer ako si bockao po konektoru moguće da si slučajno napravio kratki spoj pa skurio neki osigurač.

Doduše mogao si samo stara svjetla ispolirati, mislim da nije bilo potrebe da uzimaš nova svjetla

Link to comment
Share on other sites

Hvala kolega! Upravo tako je i bilo, pregorio osigurac dugih, tj. obadva i sad radi, lampe sam polirao prije dve godine ali su mi prosle godine napisali napomenu na teh. pregledu da se preporuca zamjena, zivim u Svedskoj pa malo drugacije nego kod nas. Zadnja sam svjetla rijesio upravo kako si napiaso, bez busenja. Povukao sam novu zicu jer je na staroj oksidirala spojnica kroz koju ide vijak. Ali sam i dalje imao kvar i isao dalje i pronasao u spojleru (trece stop svjetlo) vijak kroz kabel. Tvornicka greska! Hvala na trudu i opsirnom odgovoru

IMG_20190203_132607.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.