Jump to content

Laguna III homokinetički zglob


remark78

Recommended Posts

Pozdrav svima,

želim da podelim svoje iskustvo, možda nekome pomogne. Pre 2 meseca kupio sam Lagunu III, posle nekog vremena počeo mi se čuti desni homokinetički zglob, a ubrzo posle njega i levi. Veoma brzo su okazali tako da su se čuli i pri normalnom skretanju od 90 stepeni.

A onda muke sa majstorima, ovlašćeni servis je preskup, menja se cela poluosovina, naravno originalna i košta baš mnogo, u startu sam odustao. Drugi majstori otprilike pojma nemaju, možda mora da se menja cela poluosovina, možda može samo zglob, ne znaju dok ne skinu sve pa premere, potraže delove, itd. Ono što me najviše začudilo je da su dva majstora rekla da zglob možda ne može da se skine sa poluosovine????!?!?!! Ovo mi deluje kao teška glupost i majstorska "fora", nisam hteo da ih pitam, a kako bi ste mi gospodo zamenili samo manžetnu homokinetičkog zgloba da je poderana? No.. počeo sam da tražim homokinetičke zglobove i video da ih je stvarno gotovo nemoguće nabaviti, u Srbiji sam našao samo na jednom mestu da se prodaju, italijanski Zeta Erre. Po inostranim (UK) sajtovima bilo ih je raznih proizvođača, od kineza za 20-30e do Optimala, Spidana, Lobro-a za preko 100 eur.

Na kraju sam odvezao auto do majstora da skine poluosovine i proba da nabavi zglobove. Nazvao me je i rekao da zglobovi ne mogu da se nabave i da mi je našao dve polovne poluosovine za 180 eur! E onda sam ja na svoju ruku poručio te Zeta Erre koje sam jedine našao da mogu da se kupe (i vrate ako ne odgovaraju) i bilo je sve u redu, zglobovi su namontirani i za sada su u redu, koliko će trajati vreme će pokazati.

Cena je bila oko 50e/kom + dostava, ruke majstora oko 40e + zamena ulja u menjaču oko 30e!

Link to comment
Share on other sites

Ja sam oba homokinetička promjenio.. Naručio u tvrtki Lageros.. Mislim da su oko 800 kn bila oba..ili ti 105 eura... Dečko koji tamo radi se zove anđelko i potrudi se uvijek i više nego treba..

Link to comment
Share on other sites

Stvarno ne znam...ali mislim da su čak OEM djelovi..budući da ja imam 2.0 t benzinca za kojeg zamjenski djelovi ne postoje.

Link to comment
Share on other sites

Renoli cesto imaju homokineticke na osovinama... [emoji45]

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, majki2901 said:

Jesi to izravno naručio od proizvođača ili preko nekog lokalnog distributera?

Ako je pitanje za mene, naručio sam od lokalnog distributera Auto Ricambi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hvala kolega, i naravno na kraju tu ima svih dijelova kojih kod nas "nema" i "samo original", nema bolje nema ovo ono.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ekipa, kako vam se čini, je li ova poluosovina, tj. poluvratilo ;), zrela za zamjenu? Ovo je lijeva. Osjećam nešto vibracija kod ubrzanja, neovisno ravno/zavoj. Odvrtila je već oko 370 tkm, a i kvačilo i zamašnjak su još originalni...

 

se 

Link to comment
Share on other sites

Bas cu probati to pomicanje na meganu. Pocelo je vibrirati pri jacem ubrzanju u trećoj brzini.
Znaci poluosovinu novu treba...

Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Renoli cesto imaju homokineticke na osovinama... [emoji45]

Sent from my SM-G950F using Tapatalk



I onda sto, pukne manzeta koja kosta max 100 kn i zbog tog se mijenja se cijela polusosvina koja kosta 1000 kn?
Sve se da rastaviti.. naravno ne u ovlastenom.. nego u normaalnoj radioni.. ili nac cijelu polovnu na otpadu..
Mislim da lageros moze sve nabaviti..

https://www.motor-doctor.co.uk/cv-joint/renault/laguna/laguna-iii-bt0-1/34751-2-0-16v-hi-flex-bt1h

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.