Jump to content

Crni talog na vrhu ekspanzione posude


Med0

Recommended Posts

Sad sam bio do auta pogledati taj crni talog u ekspanzionoj posudi. Ulje nije jer bi boja bila smeđa i ne bi ostavilo takav talog na vrhu posude nego bi se pomiješalo. Upitno je da li ispuh probija kroz dihtung u antifriz jer nema nikakvih mjehurića u ekspanzionoj. Provjereno sa skinutim čepom na hladan i potpuno ugrijan motor - antifriz je u posudi potpuno miran.

Izvukao sam malo antifriza van. To na prvu izgleda kao sitni komadići full tanke gume, a kad se prođe kroz prste onda skužiš da to samo tako izgleda jer se pod prstima razmaže u crnu mast. To sam prvi puta primjetio prije cca 5god - da je dihtung glave pretpostavljam da bi do sad već imao većih problema?

pH antifriza mi je nešto manje od 8.5, a ledi se na -30 stupnjeva. Valjda je to dovoljno lužnato za rashladni sustav. Za usporedbu sam testirao pH od RX Type D koncentrata - brojevi su mi plesali između 8.9-9.1.

Crni talog na vrhu ekspanzione posude - Clio II

Link to comment
Share on other sites

A jesi ikad mijenjao brtvu glave?
Masnoca je to u posudi, a odakle je dospjela...
Tak je meni bilo kad je krepalo kuciste termostata koje ima kanale i za ulje i antifriz.
Trebalo bi isprati sustav i staviti novi antifriz, iako upucuje na moguci nedostatak na brtvi glave, npr da postoji neko mikro ostecenje izmedju uljnog kanala i onog za antifriz..





Link to comment
Share on other sites

Kaj ja znam, tu i tamo se kod mene isprazni sustav, sapere se i ta se posuda oriba. Nije da je po prirodi to čisto kod mene bilo. Sad zadnji put kad je probio dihtung se isto to napravilo. Sad je lepo i čisto.

Link to comment
Share on other sites

Na zadnjoj izmjeni remena prije 3.5god sam preventivno zamjenio termostat s kućištem, stavljen je originalni. Antifriz je ELF Glaceol RX tip D. Dihtung glave nikad nije diran. Auto ima skoro 194.000km.

@CRN11 Gdje je tebi točno probio dihtung? Prema cilindrima ili prema ispuhu? Je li bilo mjehurića u ekspanzionoj dok je motor radio?

Link to comment
Share on other sites

A jel ti nestaje antifriz iz posude? Osim brtve koja najcesce ode i od starosti i od km nekad i glava hoce sprungirati negdje kod ispusnog kanala. Kad idu mjehurici onda je kraj, nabija kompresiju i probije skroz brzo, motor zakuha i baci sve van.

Link to comment
Share on other sites

Da, izgubio sam par deci antifriza od ljeta, ne više od pola litre. Mislim da gubi na unutarnjem hladnjaku jer hoće čudno zamirišati kad počne grijati kabinu.

Link to comment
Share on other sites

Meni ti je glava imala preko nekoliko mesta gdje je pojedena tam di je važno i tam di nije, a bogecu brtvi nemam kaj zameriti on je dal svoje. Izbilo mi sav antifriz iz posude pred vlastitim domom nakon 700km vožnje 😁

Drugi dan sam ga zapalil i dovezel 100m dalje do garaže od frenda.

Edited by CRN11
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.