Jump to content

Tutorial za oblaganje volana kozom? UPDATE...


Guest icatenej

Recommended Posts

Guest icatenej

Koliko sam do sada uspeo pohvatati na forumima, kada se pomene oblaganje volana kozom, obicno se prica zavrsava na preporuci da se ode kod XY majstora koji to onda za XY para odradi za par sati... To je izi resenje koje se uvek moze primeniti, a nije ni bogzna koliko skupo. Ali sta je sa nama koji prosto volimo da cackamo oko svog auta? :??: Posto u ergeli imam i Astru staru tri godine, svojevremeno smo supruga i ja hteli da kupimo presvlake tako da se uklapaju sa spoljnom bojom automobila. Nakon cucanja od majstora do majstora (i svega sto uz to ide - prodavanja m*da za bubrege, ovo-ono, posebna narudzba bla bla, to se da kosta bla bla), lepo kupili eko kozu i kvalitetan mebl i za jedno popodne sasili bas dobre presvlake.

E sad, isto to cemo da uradimo i sa novim Logancetom, ali bih ja pored toga hteo i da sam probam da presvucem volan u eko kozu. Medjutim, problem je sto ni posle prilicno intenzivnog guglanja, nisam nasao nikakav tutorial za ovo. Znaci, da li neko mozda zna za neki tutorial u reci i slici na netu, ili ako takvoga cega nema, da li neko ima licnog iskustva sa tim pa da ga ovde podeli sa nama?

Edited by icatenej
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 111
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • akiramar

    6

  • Rio_kc

    6

  • frenchkey

    4

  • Dado86

    4

Top Posters In This Topic

Posted Images

To ces tesko sam napraviti pa cak i sa tutorialom stari :frown:

Inace, ne, nisam nikada vidio niti cuo da za to ima tutorial :zubo:

Link to comment
Share on other sites

Guest icatenej

@vedranmika: Da budem iskren, knjige nisam ni trazio... Pokusavao sam naci neki kraci tutorial. Sad cu da vidim za te knjige gde ih ima pa da narucim. Zahvaljujem...

@_ivo_: Ne vidim zasto ne bih mogao i ja sam to da napravim... Mislim, ipak je to samo 2-3 sata manuelnog posla, nije tema za doktorsku disertaciju :bigl: Bazicna znanja neophodna za ovo (sivenje i lepljenje) posedujem, znaci ostalo je stvar strpljenja i paznje. A i bice mi draze drzati u rukama volan koji sam ja "odradio" :bigl:

U svakom slucaju, dokumentovacu u slici i reci ceo postupak kada to napravim (naravno ako rezultati budu zadovoljavajuci :bigl: ) pa cu poslati ovde.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest icatenej

Da se pohvalim da je projekat oblaganja volana kozom uspeo. Rezultat je na slikama ispod.

12_paoci_gotovi1.jpg

15_zavrsen_volan11.jpg

Dokumentovao sam ceo postupak, tako da pripremam kompletno uputstvo za one koji zele ovo sami da probaju. Posto ce biti preko 20 fotki, par crteza itd., napravicu PDF koji ce moci da se preuzme pa cu ga ulonkovati ovde. Mislim da ce to biti bolje nego da ovde postujem sliku po sliku.

Ova operacija mi je uzela jedan vikend, jer sam, nemajuci nikakvu literaturu ili uputstva (one knjige od gore sam narucio, ali jos nisu stigle) neke stvari saznavao putem probe i greske. Prvo, volan nisam skidao - za tim apsolutno nema potrebe. Sa skinutim volanom, postupak sivenja bi isao nesto brze i verovatno da bi ravnomernost boda bila za nijansu bolja, ali i ovaj rezultat je sasvim korektan. Drugo, nema potrebe ni za kakvim lepljenjem. Ukoliko se lepo napravi patern, sve leze na svoje mesto savrseno i dovoljno je samo sivenje. Troskovi su reda velicine 2-3 EUR koliko vam je potrebno za eko kozu i konac, kao i jedno 4-5 sati vaseg vremena. (prava koza je skuplja, ali i dalje su troskovi u tom smislu mizerni)

Toliko za sada. Uputstvo cu verovatno zavrsiti u toku dana, pa cu ga poslati ovde.

Link to comment
Share on other sites

Bravo legendo :hail::hail: ,jedino ova bjela boja,malo ce se mazati mislim

Link to comment
Share on other sites

Guest icatenej
Bravo legendo :hail::hail: ,jedino ova bjela boja,malo ce se mazati mislim

Ma na slikama izgleda belo, valjda zbog game, inace je svetlo sivo. Ako se bas bude intenzivno prljalo, ici cu na popravni :bigl:

Link to comment
Share on other sites

Bravo! Postaj link sto prije da vidimo sto se da napraviti :)

Link to comment
Share on other sites

Odlično izgleda! sad bi još bilo dobro tu kombinaciju boja i materijala primjeniti na cijelu unutrašnjost!

kolko vidim knjige si naručio (same here :) pa izgleda da ćemo simultano početi s uređenjem interijera. Puzzleman i ja smo udru

Link to comment
Share on other sites

Guest icatenej

Evo ga i uputstvo u PDF formatu kako sam i obećao. Fajl je malo veći (1.2 MB) pa se nadam da većina vas ima neki high speed link.

http://itsektor.yusurvey.co.yu/temp/oblaga...na-uputstvo.pdf

Nadam se da će ovo biti od koristi. Sva dodatna pitanja postavite ovde kako bi svi zainteresovani mogli da pročitaju. Sledeće na redu biće presvlake sedišta u istoj kombinaciji boja i materijala.

Ciao.

p.s. Javite ako slucajno ima problema sa linkom iznad.

Link to comment
Share on other sites

Super ti je tutorial! :hail::yeah:

Moram samo svoju zenu nagovoriti :)

Link to comment
Share on other sites

Pa ti si napravio cijelu studiju oko toga! super tutorial i odlična praksa na samom volanu! :klap:

Ovakve stvari bi na forumu trebalo čuvati na vidljivom mjestu!

Sad sam dobio

Link to comment
Share on other sites

care svka cast na volji i trudu, ozbiljno si me zainteresirao da se upustim u nesto slicno! :hail::hail::hail:

Link to comment
Share on other sites

Guest icatenej
pa ovo je genijalno ...

Icatenej ....pripremaš li još štogod uređivati?

Planirao sam da odradim i presvlake u istoj kombinaciji boja i materijala kao i volan. Simulirao sam na kompu, i jako se lepo uklapa u postojeci interijer (prednju konzolu i obloge na vratima). E sad, za presvlake vec imam iskustva jer sam ih zajedno sa suprugom radio i za Astru.

Takodje, za sada, jedina stvar koja mi nedostaje u Loganu je naslon za ruku izmedju prednjih sedista. Nalazio sam ovo kao dodatak (mislim da je izvorno predvidjen za Clia), medjutim, oblikom, cvrstinom i funkcionlanoscu me nije impresionirao, pa sam za sada odustao od toga. U principu, imam ideju kako bi to trebalo da izgleda, ali u ovom trenutku ne znam jos uvek kako to da realizujem.

U svakom slucaju, posto sam juce postao tata :hura::hura: sve ce to za sada malo da priceka.

Link to comment
Share on other sites




×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.