Popular Post petak 4112 Posted December 7, 2020 Popular Post Share Posted December 7, 2020 Nedavno sam nabasao na članak o ovom autu u specijaliziranom renualtovom časopisu i učinilo mi se da bi bilo zgodno napisati par redaka o njemu. Radi se o R4 koji je dvosjed. Originalni R4 je ispilan između A i C nosača, a prednji i zadnji kraj su spojen. Auto je skraćen za 74 cm. Ukupne duljine 2,93m, težine cca 600kg i kruga okretanja od 7m. Auto je bio potpuno funkcionalan sa dva prednja sjedala i prtljažnim prostorom kao kod standardnog R4. Sve skupa se odvijalo od 65 do 73 i na projektu je radio vizionar svog vremena, inženjer Jean Bertin koji je već tada pokušavao naći rješenje za gradove pretrpane autima. Nakon 73 projekt je zaustavljen i auto se potezao po raznim halama do 84 kada ostatke auta preuzima Mulhouse motor muzej. Auto se ponovo vucara po halama muzeja i tek 2007 je ponovo "otkriven" kada je krenula obnova auta. 2011 je auto potpuno obnovljen i provozan je na međunarodnom susretu Renaulta 4 koji se svake druge godine održava u francuskom mjestu Thenay. Fascinantno je koliko mjesta auto ima za dvoje ljudi i prtljagu. Prednji kraj zajedno sa vjetrobranskim staklom je identičan standardnom R4. Vrata su kombinacija prednjih i zadnjih vrata standardne R4, a zadnji dio (od C nosača) je identičan standardnom R4. Zadnji branik, zadnje bočno staklo i vrata prtljažnika su ista Unutra je izbačena zadnja klupa sa prostorom za noge i prtljažnik je uhvaćen odmah iza naslona prednjih sjedala Da ne bi bilo da sam popio svu pamet svijeta, sve ovo se može pročitati i na linku s kojeg sam izvukao najzanimljivije crtice za one koji su lijeni otići na link ili koji nisu baš u dobre sa engleskim jezikom pa da ne ostanu zakinuti https://www.losangemagazine.com/losange-magazine-issue-7-autumn-2019/renault-4-bertin-1965 Radi se o magazinu jednog nizozemskog zaljubljenika u Renault koji izlazi 4 puta godišnje (on line) i gdje se mogu pročitati svakakve znane i neznane zanimljivosti iz renualtove povijesti. Nekoliko sličica Renaultovog smarta iz 1965 19 Link to post Share on other sites
CRN11 3654 Posted December 7, 2020 Share Posted December 7, 2020 Full zanimljivo 1 Link to post Share on other sites
direstraits 4631 Posted December 7, 2020 Share Posted December 7, 2020 Jbt kakav kvazimodo. 2 Link to post Share on other sites
pere 1651 Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 Ko oni mjesavina autica iz Vatrogasca Sam-a i Leo der Lastwagen-a LOL Link to post Share on other sites
Recommended Posts