Jump to content

Scenic III audiosustav problem


mikey0510

Recommended Posts

Poz. Imam cudan problem na Scenicu III. Kad ubacim kljuc i upalim auto ne rade mi prednji zvucnici u vratima. Ako upalim radio bez kljuca i bez da palim auto radi mi prednji lijevi zvucnik. Straznji zvucnici rade u svim kombinacijama. Fader/ Balance su isprobani, sve je ok podeseno. Instalacija je ispitana i u redu je.

Ima tko ideju? Mozda Software?

Link to comment
Share on other sites

Moguće software, prije provjeri akumulator, iskopčaj ga na 5 min pa ponovno spoji.

Ako je aku slab zna raditi puno problema.

Link to comment
Share on other sites

Ne, spojio isti, na savjet kolege u postu iznad. Ali akumulator ima preko 12 V i sve ostalo u autu radi normalno.

Link to comment
Share on other sites

to je nekad palilo sa starim ecu-ima, sumnjam da će na tvome. 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

da ne otvaram novi topik.

Da li player na scenicu 3 vrti DVD, snimio bih na njega mp3 ??

Hvala

Edited by braxinjo
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
On 28. 04. 2017. at 16:24, mikey0510 said:

Poz. Imam cudan problem na Scenicu III. Kad ubacim kljuc i upalim auto ne rade mi prednji zvucnici u vratima. Ako upalim radio bez kljuca i bez da palim auto radi mi prednji lijevi zvucnik. Straznji zvucnici rade u svim kombinacijama. Fader/ Balance su isprobani, sve je ok podeseno. Instalacija je ispitana i u redu je.

Ima tko ideju? Mozda Software?

 

Je li netko uspio rješiti ovaj problem? Kod mene je ista stvar s prednjim zvučnicima... prednji desni proradi kad navijem glasnoću na full i tako ostavim par minuta. nakon tog neko vrijeme radi normalno.

Edited by Ros
Link to comment
Share on other sites

Mislio sam da me oči varaju al zbilja su na forumu dvi teme koje su otišle svaka u svom smjeru.

On topic, ovo što spominješ, isto sam imao davno na LG HU, trebalo je pojačat prilično da bi proradili STRAŽNJI zvučnici (na polici). Na kojima je kontakt bio oštećen više puta sa dječijim kolicima. Nisam to nikad pošteno sredio, prodao auto tako.

Moguće da je nešto drži pojačalo na tim kanalima u "mute"/zaštita, jer detektira nekakv problem. Moguće da radi na individualnim kanalima, trebalo bi vidit specifikacije pojačala korištenih, možda se iz njih dade nešto naučit (dakle nekakvi čip ampovi su definitvno u pitanju

 

Evo primjer  TPA3116 (ne mora značit da se uopće koristi u scenicu, na njemu zaštita ne radi na individualnim kanalima koliko mogu vidit..) Iako, ko zna kakvi su našim Renaultima točno i u kakvoj konfiguraciji..

image.thumb.png.df460a61fb0e60c07f90f7a9bc71c312.png

Edited by Domagoj84
Link to comment
Share on other sites

Znam da su dvije teme...i u toj drugoj nitko ne zna rješenje. A možda ni ovlašteni serviser ne zna nego obično ponudi zamjenu komponente, u ovom slučaju radio-cd uređaja.

 

Link to comment
Share on other sites

Jel to samo nagađaš da ovlašteni zamjeni radio-cd uređaj ili imaš informaciju da to rješava problem?

Ako ovlašteni rješava problem SAMO zamjenom onda se nema o čemu pričat, problem je u uređaku i to je, ako se želi izbjeć zamjena uređaja, eventualno posao za elektroničara kojem će se dat tražit kvar. Iako, ako se ne varam na Megane 3 je isti uređaj. Dali i na njima ima istih problema. Također, dosad sigurno ima dovoljno tih auta s kojih se može kupiti polovan taj HU.

Govorim ti iz mog iskustva sa aftermarket LG radiom, dakle dogodilo se to da su stopice bile otkinute (više puta) pri stavljanju kolica u prtljažnik (punto mk2 ph1). Nakon nekog vremena prošla me volja za popravcima, pa bi samo žicu namotao i dok drži drži. Nakon toga, potrebno je bilo radio pojačat da bi proradili stražnji zvučnici zbog tog lošeg kontakta... Ja bi skinuo i obloge sa vrata unutarnje i pregledao situaciju na zvučnicima. Ali natrag na početak, ako se pouzdano zna da zamjena HU rješi problem, onda mlatimo praznu slamu :) 

Link to comment
Share on other sites

Skidao sam oblogu vrata ali do zvučnika ne možeš doći jer je u plastičnom kučištu koje je na vrata pričvrščeno popnitnama (jedio ih bušiti pa staviti vijak, u što nisam siguran), na tom kučištu je konektor i izgeda kao nov bez traga koroziji ili slabom kontaktu.

Uglavnom tu je problem što u 99 % slučajeva kad se na start prekidač (karica slobodne ruke) starta motor a radio automatski uključi, prednj zvučnici prorade na sekund i posve se isključe. Onda ja ugasim auto, otvorim vrata (da se isključi kontakt za cijeli auto), zatim prvo upalim radio na njegovo dugme za uključivanje i tek onda palim motor na start dugme. Tada u 100% sučajeva prednji lijevi (vozačev) zvučnik radi normalno, a desni prednji proradi u 50% slučaja ako par minuta držim volumen na max. U onoj drugoj temi vidim da ima još scenica (uglavnom godišta 2014-2015) s istim problemom. Nevjerujem da prijašnji vlasnik nije u garantnom roku pokušavao to rješiti (ako se pojavljivao taj problem). Meni se pojavio nakon updatea sd kartice za navigaciju iako nisam siguran, pokušao sam vratiti na tvorničke postavke sve i radio i navigaciju bez rezultata. A iskustva s ovlaštenim su takva da podizač stakla mijenjaju komplet (2500 kn) umjesto da promjene na podizaču plastičnu kopču (30 kn) koja drži staklo za podizač (osobno iskustvo s scenic 2).

Link to comment
Share on other sites

@Ros Eto ne doprinosim puno sa ovim piskaranjem prije, ali jako me zanima ova tema jer i ja imam sličan auto (iako 2012. godina) - hoće reći i mene bi moglo zadesit. Švrljao sam po Dialogys-u ima li još kakav kontroler između radija i zvučnika, nisam ništa konkretno našao, i sam wiring diag za multimediu je razbacan po (meni) nelogičnim dijelovima.

Vidi šta sam našao po netu (znači čisto diskusije, također i teme dolje ( DIY update Firmware-a u radiu):

 

Link 1-2 Lik iz turske se priključio na diskusiju, sa nekim konkretnim idejama, iako njegov radio je stariji (pre-facelift)

https://www.renaultforums.co.uk/threads/2013-grand-scenic-no-sound-from-speakers.578626/

https://www.renaultforums.co.uk/threads/megane-3-2010-multimedia-system-with-tomtom-navi-repair.597699/

Isti lik je otvorio issue ticket na github repo stranici od DDT4ALL

Link 3

https://github.com/cedricp/ddt4all/issues/369

Nastavak na DDT4ALL petljanje po radiju, Rusi (link ovaj se može nać u git hub issue ticket gore spomenutom)

Link 4

https://www.club-renault.ru/forum/topic/5528-diagnostika-svoimi-rukami/?do=findComment&comment=2288019

 

Link 5 Samo diskusija, bez nekih rješenja:

https://www.renaultforums.co.uk/threads/no-audio-in-front-speakers.593165/

 

Ok, to su neki linkovi. A sad nešto, amo reć, možda konkretnije.

Link 6 Na ovome se spominje VERZIJA firmware-a od radija. Diskusiji se priključio i još jedan koji tvrdi da ima identične probleme, i ponudio je na kraju rješenje (ja osobno bi rekao da je on (user: JimLoskot) imao malo drugačiji problem u odnosu na OP)

https://www.renaultforums.co.uk/threads/renault-scenic-2014-radio-media-player-sometimes-silent.594869/

 

Danas sam ja kod sebe pogledao koju verziju FW imam. Dakle ide se u meni "Setup -> Audio options -> Software version"

radio_fw_verzija.thumb.jpg.763d41fc34c4514e3bb9281ad84a1dcf.jpg

 

 

Googlanjem ovog broja došao sam do nekih zanimljivih rezultata; TLDR: update firmware-a

Link 6 https://www.scenic-forum.de/viewtopic.php?t=16266&start=260

Link 7 https://www.megane-board.de/threads/arkamys-update-s2-42.13271/page-5

Link 8 https://foroclub.es/renault/viewtopic.php?t=17820

 

Link 9 Guide, Rusija. (ako bi se itko upuštao, mogu pitat kolegu iz St. Petersburga dali je automatski prijevod dobar, no jedino je pitanje kad bi ga ulovio slobodnog za to)

https://www.drive2.com/l/520541791011733814/

 

Link 10 

https://megane.com.pl/topic/44469-regulacja-bassopran-w-fabrycznym-zestawie-aktualizacja-radia/page/5/

 

Link 11 - na ovom se spominje na kraju "only phase 1 with usb socket", ali i ph2 ima usb socket na radiu. Dali treba biti USB konektor "van" radija, pitanje je...

https://www.megane-board.de/threads/phase2-bose-soundsystem-klangeinstellungen-nur-5.14949/page-2

 

PS. I mene sad kopka da update-am firmware u mom, ali što ako se vratim ovdje sa istim problemima :) Možda se dobro držati one stare, "ne diraj, pokvarit ćeš!.

 

 

Edited by Domagoj84
Link to comment
Share on other sites

I kod mene je isti software u radiju. Izgleda da neće biti druge nego pokorno odšetati do ovlaštenog pa vidjeti imaju li u ponudi kakav update ... možda je ipak nekako povezano i s tomtom navigacijom za koju sam ja napravio update ali po uputama Renaulta i s TomTom software...

Link to comment
Share on other sites

Ja sam pokušavao napraviti update navigacije, ali nisam mogao napraviti checkout na tomtom stranici, čekao odgovor na forumu njihovom međutim stigao nigdje s tim.  Po tome što pišeš, možda i bolje da nisam odradio update do kraja.

Jesi li ti uzimao karte "direktno" preko TomTom Home programa?

Link to comment
Share on other sites

Krvo sam napisao kod mene je veriza 3.0.0.24 classic.  Probao sam odspojiti radio skroz i nakon sat vremena ponovno spojiti i vratiti nazad, i ništa .  Update TomTom sd kartice sam napravio na kućnom Pc... u čitač kartice stavio sdcard i pokrenuo program TomTom  HOME  kojeg skineš na službenim stranicama od TomTom-a, zatim te program sam vodi , meni nije dozvoljavao update karata nego neki popratnih sitnica i dodatnih slikica i zvukova... za update karata treba iskeširati nekih 50 euro.

Link to comment
Share on other sites

Znam za Home app. U tom slučaju, odradili smo isti/sličan update (ja ga odradio u osmi misec ove godine, dakle preko TomTom Home sam odradio update samo besplatnih stvari (nisam u biti zvukove, jesam npr dodatke za kartu, u vidu 3d prikaza nekih značajnijih građevina, POI liste i tako to).

Preko njihovog webshopa sam pokušavao kupiti kartu europe, ali nisam moga proći checkout (problem sa adresom, na njihovom forumu detljano opisao problem, no do danas nikakvog rješenja - odlučio sam dogodine kupit na njuškalu karticu, ko ih šiša kad im se ne da potrudit oko vlastitog proizvoda (starog ali opet..), da ne duljim, preko aplikacije nisam htio kupiti jer mi je rečeno da je potrebna 8 GB kartica za update karte, moja je 4GB.

 

Ja bi da me zeza radio pokušao napraviti update FW-a pa šta bude :)

Možda naš znalac @direstraits zna nešto više. Calling Elvis..is anybody home 😛

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 08. 10. 2021. at 17:22, Domagoj84 said:

Ja sam pokušavao napraviti update navigacije, ali nisam mogao napraviti checkout na tomtom stranici, čekao odgovor na forumu njihovom međutim stigao nigdje s tim.  Po tome što pišeš, možda i bolje da nisam odradio update do kraja.

Jesi li ti uzimao karte "direktno" preko TomTom Home programa?

Ja sam updejtao karte kupio zadnje mape za 250 kn od lika iz kž! Isve radi savršeno!!

Link to comment
Share on other sites

@ZemoTvoj je daleko noviji auto (od mog) jel imaš r-link u njemu?

Vidio sam i ja da po Njuškalu mnogi prodaju se kartice za moj sistem (TomTom live) po 200+- 50kn, ali ono šta je mene navelo da pokušam original kupit: dobijes aktualnu kartu + 4 update-a karte za 70€. 

Sa ne-originalnima nema update-a besplatnog, u tu vidim da je original dugoročno (nešto*) jeftiniji.

 

*Opcija za napravit 4 Update-a vrijede 1 godinu.

 

Iako TomTom live meni nije nešto previše praktičan, barem u mojim starim kartama fali dosta naziva ulica, pa je u vožnji jako teško precizno odrediti destinaciju. Dođe mi više kao gadget da dica gledaju kartu i mijenjaju ikonicu auta. Ne znam jel trenutne verzije imaju nazive ulica.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.