Jump to content

Žuta svjetla na autu


ZD1400RT

Recommended Posts

Evo, prošao sam i ovo pa da podjelim sa drugimma pošto su stari Renaulti poznati po žutim svjetlima pa možda još netko odluči zaživit malo starog spirita. Zahvaljujući eBay-u dokopao sam se dugoželjenih žutih H1 žarulja, ali prije sam provjeriko kako zakon stoji sa time:

Na stranicama Centra za Vozila Hrvatske stoji: Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama i citiram:

Članak 24.

.....

(3) Svjetlost glavnih svjetala mora biti bijele boje. Iznimno za vozila koja su prvi puta registrirana u Republici Hrvatskoj do 1. siječnja 1993. godine, svjetlost glavnih svjetala može biti žute boje.

Dalje, zakon o sigurnosti prometa na cestama objavljenim u Narodnim novinama

16. UPOTREBA SVJETALA U PROMETU

Članak 101.

...

1) na motornom vozilu, osim mopeda i motocikla bez bočne prikolice, najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani

E sad praksa.

U prometu sam nekoliko puta prošao pored policajaca prometnika i nisu me zaustavljali. Jednom su me zaustavili, ali samo rutinska kontrola, alkohol... za svjetla nisu ništa rekli iako se u sve žutilo na sve strane.

potom sam 07.03. išao na tehnički pregled gdje je gospodin djelatnik od nekih cca 55-60 godina počeo lajati na mene: "Što je ovo? Ne može ovo?...!" Samoprozvani lokalni šerif Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, barem sam imao dojam da sam se vratio u to vrijeme. citirao sam mu pravilnike i prošao sam pregled uz edukaciju kako se na njegovom stojadinu prije mog rođenja žuta svjetla nisu dobro pokazala.

Druga situacija, prometni policajac, broj godina 57-62: "Isključit iz prometa!", "Vanredni tehnički!" ja mu govorim da sam par dana prije prošao tehnički i uredno mu citirao pravilnike nakon čega kaže: "Ali, ne možeš imati žuta svjetla!" Sad, prednost je bila što ga poznam iz viđenja, ali zanima me što bi bilo da se ne poznamo i koliko bi on insistirao na svom neznanju.

Uglavnom, žuta svjetla zakonski prolaze na autima koji su do 1993. registrirani u HR. U praksi sve prolazi, jedino problemčić mogu biti stara Jugo garda koja je navikla sama krojiti zakon na temelju svog neznanja u kombinaciji sa velikim samopouzdanjem.

Nadam se da će ovo malo istraživanje nekome pomoći tko ima istu želju kao i ja.

I nakon svega, na putu u ZD je Xenon Kit 3000K a.k.a. žutit će se Zadar :bigl:

Link to comment
Share on other sites

Ja ih imam na GTT-u i vidis iskreno nisam znao da ih se smije imati i da prolaze na tehnickom!

Odlicno mi izgledaju i stvarno daju interesantan izgled auta! :dobroje:

Link to comment
Share on other sites

Ja imao žute žarulje (u bijelim farovim)na četvorki GTL davnih dana i nije me nitko nikad dirao ni na tehničkom ni na cesti.

Četvorka se davno rastala od mene, ali žarulje ostavio za uspomenu ili možda jednog dana...:)

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.