Jump to content

homologacije i atestiranja


pufy

Recommended Posts

evo ,neznam dali se bil gdje priča i koliko se zna ali od 01.01.2012 na tehničkom se NE prolazi bez homologacije neorginalnih dijelova..

postoje novi zakoni (ja osobno nisam čul za njih) koji se navodno počeli primjenjivati a u tehničkim stanicama se priča da su prilagodbe bile od kraja godine i da se opominjalo na to..

ono kaj mene zanima je dali neko zna di i iz kojih dokumenata se može isčitati ta nova pravila za homologaciju i tehnički pregled, kako se to radi, gdje, koje su cijene i kaj se gleda i prijavljuje..

evo, ja recimo imam podosta dijelova od drugih modela clijača i načul sam da ako želim to homologirati da moram za svaki dio imati fotografirano vozilo i njegove podatke od kojeg je skinuto kao i za sve ostale dijelove račune i tuv certifikate, čak da moram fotodokumentirati način montaže i alata s kojim se radi.. (informacija je došla od službenika tehničkog pregleda koji je iz Zagreba došao kolegi na "atestiranje" u čakovec)

kaj napraviti sa dijelovima koje nemogu zamjeniti serijskim a račun više ne postoji ?'

(ja sam mislil da se homologacija prvenstveno radi zbog takvih dijelova zbog kojih nema prateče dokumentacije o porijeklu)

Link to comment
Share on other sites

Glavni za sve homologacije u RH je Centar za vozila Hrvatske (CVH) .

www.cvh.hr sa ispitnom stanicom u Veliko Gorici

H-33 - CVH, STP "Institut"

Sisačka 39c

10410 Velika Gorica

Tel.: 01/6379-202

Fax: 01/6379-232

Usluge:

- ispitivanje vozila (atesti)

- homologacija lakih vozila

- homologacija svih tipova vozila

- ovlaštene stanice za ispitivanje vozila sa pogonom na plin

- ispitivanje vozila za prijevoz opasnih tvari

- ispitivanje lakih prikolica

- ispitivanje za zelenija i sigurnija vozila

- preventivni tehnički pregled kočnica

- ispitivanje tahografa

- ispitivanje vozila

Sretno....!

Znam ekipu koji su obavili proceduru!

Link to comment
Share on other sites

pa kaj nije bila riječ da treba homologacija za one dijelove koji nisu npr u ovom slučaju od renaulta?

Link to comment
Share on other sites

pa kaj nije bila riječ da treba homologacija za one dijelove koji nisu npr u ovom slučaju od renaulta?

za sve treba homologacija.. :nezna:

evo ja recimo imam spojler duži kakvoga nisam imal i stop lampe od PH2 pa mi je rečeno sa moram priložiti podatke auta s kojeg su "skinuti" da se može upisati

taj dio ni meni nije jasnan pa sam otvorio temu da se to malo razjasni.

eventualno linkovi da se stave di se mogu pročitati ta pravila i detalji .

Link to comment
Share on other sites

Nisam još čuo za te najnovije zakone, ali znam da su ih dosta postrožili u zadnjih godinu-dvije, počevši od onog slikanja na tehničkom. Problem i dalje ostaje u neškolovanim ljudima u STP (čast iznimkama), primjerice kada ih pitaš što i kako se ovo atestira, a on te pogleda kao da si ga pitao 'kako je nastao svemir' ?

Konkretni primjer:

Ja sam jesenas obišao 3 stanice za tehnički u Osijeku, zbog upisivanja veće dimenzije guma (sa 165/70R13 na 195/45R15, razlika je unutar tolerancije, i sa tom dimenzijom nije bilo "tvorničkog" auta), i svi su odmahivali glavom, i rekli NE MOŽE i da moram na atest (bilo je i odgovora da se to ne može niti atestirati, niti da postoji atest za takvo nešto). I koga god sam pitao (od "stručnog" osoblja) kako da to atestiram, koji su uvjeti i pravila, pogledali su me kao da ih pitam nešto iz kvantne fizike. Kasnije sam na netu našao dva pravilnika sa stranica CVH, i po njihovom tekstu - sve mi odgovara, dakle razmaci do amortizera i kočnica i sve ostalo. Sada čekam proljeće pa ću gume i "još nešto" testirati o jednom trošku.

A možda im je samo bilo čudno što netko stavlja 15ice na Daciu pa su se pogubili... :bigl:

Ono što na kraju želim reći - nije problem ni nabaviti sve TUV certifikate, dokumente, kada te jednostavno nema tko uputiti u daljnji proces, dok je to u npr. Njemačkoj super jednostavno riješeno (ali mi nismo Njemačka :tup: ) Želiš sve legalizirati, a oni zapravo ni neznaju što da traže od tebe.

Link to comment
Share on other sites

pufy, kak pa nasi nesposobnjakovici (cast iznimkama) znaju da ti nemas origigi spojler i lampe!? yebate ima ih nestrucnih za upucat se, a sad odjednom ralikuju lampe ph1 i ph2... o spojleru (koji btw nije spojler nek je zavrsetak!) da i ne govorim... :tup:... majko mila koja debilana...

a mozda si ih samo izprovociral s onim odostraga cega se boje sve zivotinje manje od fi-15... s čim dizes na noge cijeli jug :laugh:

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.