Jump to content

Promjena zaruljice table


EL__

Recommended Posts

Pitanje: kako promjeniti lampicu osvjetljenja komandi ventilacije na clijacu II ph I. Crkla mi je ona koja osvjetljava lijevu stranu (spulu za regulaciju temperature). Da li moram pol auta raskopat ili postoji neko jednostavnije rijesenje? Hvala na odgovorima. :hey:

Edited by EL__
Link to comment
Share on other sites

Pisano je već nešto o tome.I meni je otišlo to pozadinsko osvjetljenje. Koliko se sjećam postoji opcija sa rastavljanjem pola auta :zubo: i opcija sa zavlačenjem ruke... Ja sam na trećoj opciji: nisam ništa od toga učinio

Ajde napiši kako si to napravio i stavi neku sličicu...

Link to comment
Share on other sites

Mislim da cu probat sa zavlacenjem ruke.. :zubo: mozda je moguce doc do toga ako izvadim radio, pa odozgora..javim kako sam to napravio..

EDIT: nasao sam post u kojem se objsanjava, ali nema nis u vezi clia II Ph I.. procackat cu.. uvijek ima neka fora, cak imam i cijeli manual, ali nis ne pise u vezi toga, samo kako se cijela tabla skida.. a to mi se bas i ne da.

Edited by EL__
Link to comment
Share on other sites

lagano sa skidanjem koze s mjenjaca, oce te kopce puknut samo tako (iz iskustva :zubo: al nista sto jedan citroen ne moze rijesit :) )

Link to comment
Share on other sites

Napravio sam ovo danas. Pomogle su mi ove slike koje je kolega stavio. Malo je skučeno (zaglavio sam između volana i sjedala) ali ide. Drugi put će ići puno brže. Dvije žaruljice na tifonovoj pumpi dođu 15 kuna. 62135794950_HD_1.jpg

Link to comment
Share on other sites

kakva pljacka! ja kupio u obicnom "ducanu" za 3kn obe! traju 2god... mislim, hebes i 15kn, al kakva razlika..

Link to comment
Share on other sites

Ogromna razlika! Otišao bi ja do tokića ili autokreše ali subota poslije 14 sati ....

Link to comment
Share on other sites

Meni je isto pregorjela žaruljica od osvjetljenja komandi ventilacije sa desne strane(brzine i smjerovi).Da bih je promijenio morao sam skinuti radio(nije tvornički),onu plastiku sa donje strane komandi i čini mi se da su unutra bile neke kopče ili šarafi(nisam sada 100% siguran,ne sjećam se baš najbolje) koji drže taj cijeli sklop kojeg sam skinuo i promijenio žaruljice.Posla cca 15 min.

Edited by ZlayoZg
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Danas nešto čeprkam oko ostatka osvjetljenja tabe i imam problem.

Na display table i onaj sa strane idu ledice sa 4 nožice, tj. plcc-4 (valjda je dobra oznaka). Ranije sam promijenio ledice na km/h i okretajima, samo što su tamo plcc-2, tj. sa 2 nožice.

 

E sad... Ove sa 4 nožice nikako da prorade! Mislio sam da sam loše/krivo zalemio, pa sam probao mijenjati mjesta, okretati ledicu, druge ledice... Koju god varijantu isprobao, niti jedna nije zasvijetlila makar jednom

Spojene direktno na ispravljač (3V) rade bez greške.

Vratio sam stare ledice i sve radi.

 

U čemu je fora?

Link to comment
Share on other sites

ja sam i tu di idu diode s 4 nozice stavio s 2. ugl samo 3 pina s ploce ti moraju biti spojena, 4 ne. a sad da me ubijes neznam koji.

Link to comment
Share on other sites

Na tragu nečega jesam, ali rješenje još nisam dokučio.

Naime, stare i nove ledice očigledno imaju različito okrenute polove, vidi slike.

 

post-11796-0-96378300-1407398542_thumb.j post-11796-0-06020300-1407398544_thumb.j

 

 

Pokušao sam novu okrenuti za 180° u odnosu na staru i svejedno ne radi. U istom položaju opet ne radi. Ne znam bih li išta postigao da novu zakrenem za 45° u jednu ili drugu stranu...

 

 

 

Po mom shvaćanju, ova shema točno prikazuje kakve ledice meni trebaju, jer ove koje imam očito ne odgovaraju. Anoda (+) je sa suprotne strane od "zareza" na ledici, a takva je i narančasta ledica na displayu koju namjeravam zamijeniti.

 

post-11796-0-87682000-1407399655_thumb.j

Edited by borny
Link to comment
Share on other sites

Nožica sa zarezom ti je Katoda (-), a ostale tri nožice su ti Anode (+).

 

Sa ulazne strane gdje su obje anode spajaš oba pina sa ploče na Anodu od PLCC-2 LED-ice. Sa izlazne strane spajaš samo pin Katode na ploči na Katodu PLCC-2 LED-ice.

Drugi pin na ploči na izlazu ne spajaš jer je to Anoda (+).

Edited by DraganST
Link to comment
Share on other sites

Očito postoji više vrsta ledica sa drugačije okrenutim polovima. Po nekim shemama je minus samo ispod tog zareza, a po nekima (kao gore na slici) su 3 minusa i plus iznad zareza.

Moj zaključak je da trebam ledice koje su okrenute kao na gornjoj slici. Isprobano sa ispravljačem na original ledicama zalemljenim na ploču, istim tim odlemljenima i novima na stolu.

Nove rade samo kada plus prislonim na nožicu iznad zareza, a minus u bilo koju poziciju sa suprotne strane, tj. gdje je zarez, što vodi do zaključka da su 2 minusa ©.

Link to comment
Share on other sites

E, pa to nije normalno tj. u stilu "normalnih" oznaka. Ne znam di si kupio te LED-ice, ali opća svjetska oznaka je, zarez je KATODA (-), isto kao kad kupiš običnu staklenu/plastičnu diodu onda je Anoda (+) duža nožica. 

S obzirom da imaš vanjsko napajanje od 3V nije ti problem ispitati koju kombinaciju imaš. 3 Anode i jedna Katoda ili 3 Katode i jedna Anoda.

 

Normalno, u cijelom svijetu, je da je zarez Katoda (-).

 

Očito je, stari moj, da  kupuješ jeftine Kineske škovace, a koliko para toliko muzike.

 

Oprosti na zadnjoj rečenici. Katoda (-) mora biti sa zarezom.

Link to comment
Share on other sites

Ma kužim ja kaj ti meni objašnjavaš, ali ove ledice su drugačije. Vidiš kako je gore na slici označeno, takva je ta nova.

Kinez, kaj ćeš :D

A mogao sam platiti i 15kn/kom pa opet dobiti kineza kao i ovo.

Link to comment
Share on other sites

Pa onda pogledaj originalu i usporedi. Nije nikakav problem ako ovu "novu" moraš zarotirati za 180 stupnjeva. Imaš ili varijantu 3 anode i jedna katoda ili obrnuto 3 katode i jedna anoda. Normalno je da je zarez na katodi (-). A sad .....

Jedino ako nisi kupio LED-icu sa dvije diode. Ali onda bez obzira kako spojiš jedna će svijetliti. Druga neće jer je obrnutog polariteta.

 

Ali definitivno ako okreneš za 45 stupnjeva nećeš imati ništa.

Link to comment
Share on other sites

Ledice su sa jednom diodom. Isprobao sam obje pozicije: jednako originalu sa isto pozicioniranim zarezom i zarotirano sa zarezom dijagonalno. Ne radi.

Naručene nove koje bi po shemi trebale odgovarati.

Link to comment
Share on other sites

OK.

Samo nemoj mislit da ti ja sad tu nešto pametujem, ali zarez je opća oznaka u svijetu za Katodu (-). Toliko znam.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.