Jump to content

Laguna 2 pucketanje u volanu, ali nije kao zavojnica


Marko_Os

Recommended Posts

Imam problem u Laguni i nekako pretpostavljam da je problem u rucici zmigavaca. Najjace se javlja ujutro dok je sve hladno, Kada okrecem volan u lijevo, nakon svake trecine okrenutog kruga nesto skljocne, kao recimo zvuk kada volan vraca zmigavac, samo zeru tise. Kada ga vrtim udesno, zvuk takodjer postoji ali znatno tise.  Izmedju tih zvukova nema krckanja, struganja niti bilo kakvih drugih zvukova. 

Drugga stvar, kada dam desni zmigavac, volan ga ne moze iskljuciti kad ga ispravim, vec moram rukom, a kad dam desni on se u 90% slucajeva vrati kada ispravim volan. 

Moze li biti problem samo u rucici ili bi mogla zavojnica, tj cijeli taj mehanizam imati veze s tim.

Link to comment
Share on other sites

Ima ti nutra jedan kruzic u volanu koji je kao neki brojac krugova i kao neki granicnik. Preskace ti prek plastike koja bi ga trebala zaustavljati al se zgloda malo pa pucketa dok ne dodje u neki polozaj di vise ne bude il mozda tu i tam... Nemam sliku na zalost. Ak je to, ne brini. Renalt inzenjeri su cugeri :D

Da, nisam dobro procital, vidim da te i zmigavac muci. Rastavi i vidi di je problem.. Volan kad se vrti a zmigavac je ukljucen izbaci ko neku "polugicu" koju volan zakaci pa iskljuci kod motanja. Mozda je to otislo a cak mislim da je u sklopu ruckice. Ak grijesim nek me neko ispravi.

Edited by tino
Link to comment
Share on other sites

na ručici od žmigavaca ima jedna polugica pomoću koje se žmigavci gase kad se volan vrati u 0. Također na zavojnici postoje intervalni utori koji "gurnu" polugicu. To je ono famozno škljocanje kad vrtiš volan a žmigavac je uključen.

čini mi se da ti je najednostavnije za početak skinuti ručkicu i vidjeti u kakvom stanju je ta polugica i opruge/mehanizam koji vrača ručkicu. Možeš probati staviti drugu ručkicu i viditi hoće li se nešto promjeniti.

možda su se i utori na zavojnici "izlizali" pa kad je hladno i kad su plastike skupljene ne odrade dovoljno jak dodir koji je potreban da bi se žmigavci ugasili.

Meni nekako po tvom opisu smrdi da su se opruge rastegnule.

Te ručkice nisu skupe na ebay-u.

Link to comment
Share on other sites

Thx decki, 

petak, reci mi samo jesu sve ruckice iste? Mislim, nema veze tempomat, esp... I reci mi kad skidam volan, naravno skidam klemu za svaki slucaj, onda vadim airbag kroz onu rupicu iza. E sad zanima me sto u toj rupici trebam radit. Po workshopu pise da se gurne sarafciger i pomakne prema gore. 

Kakav me vijak ceka na volanu i jel mi treba radapciger da ga skinem ili ide rucnom metodom van. Kad maknem volan, onda cu vjerovatno sve vidjeti kako dalje sa ruckicom.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam imao isti problem na meganeu. Kad upalim zmigavac i vrtim volan, svaki puni krug škljocne onak ko kad se žmigavac ugasi. Znaci taj zvuk se javljao samo kad motam volan, a žmigavac je ukljucen. U servisu su mi rekli da je to ruckica žmigavca i da treba zamijeniti, ali naravno mijenja se cijela ona kutija iza volana, jer treba naplatit to kak spada. :tup:   Srecom, u garanciji je i jucer zamijenjeno u servisu. Sad nema nikakvih škljocanja, cak ni kad volan isključi žmigavac, samo prestane onaj zvuk "žmiganja"  pa mi neobično. :D

Link to comment
Share on other sites

Marko OS:

 

Da bi ručkicu prominija netrebaš skidati zračni jastuk. Dovoljno je skinuti one dvije obloge ispred volana (dva dugačka torx25 vijka koja su s donje strane obloge. Imaš i dvije manje plastične kopčice točno negdje iza volana. Najprije donju malo spustis pa onda ju lagano izvlačiš da nešto nes lomiš ili neke žice ne počupaš jer donja obloga ide oko onog mehanizma za naštimavanje volana i na unutarnjem kraju imaju dvije kopče kojima se uhvati za gornju oblogu.

Samo oprezno da neku od tih plastikica ne slomiš jer će ti onda sve skupa škripati i vibrirati kad vratiš.

Kad skineš obe obloge sa lijeve strane ti je cijela ručkica sa mehanizmom koja je ugurana u utor i na mjestu je drži sa dvije plastične kopče koje moraš stisnuti i povuči cijelu ručkicu u isto vrijeme.

Odpojiš konektor i to je to,

 

Ručkice žmigavaca se samo razlikuju ovisno da  li imaš meglenke ili ne.

 

Slika nekih nemam da ti pomogne jer nisam morao intervenirati na tom dijelu auta  :buck:

 

Evo jedna brzinska sa ebaya.

 

post-142-0-30078500-1387537015_thumb.jpg

 

Strelice pokazuju kopče koje treba stisnuti prema unutra (prema tijelu mehanizma) i povuči cijelu ručkicu vani

Edited by petak
Link to comment
Share on other sites

E svaka ti cast. Odoh u pohode, pa javim sta sam nasao.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam skidao na svom cliu cijeli desni dio sa komandama radia i jednostavno je. Skidao sam i lijevi dio isto za svijetla. Takve dvije kopce ga drze i snop malih sitnih zica koje idu u jedan konektor. Prije toga se samo mora ona plastika oko volana skinut i donji dio plastike ispod volana. Nadam se da na laguni nije kompliciranije.

Link to comment
Share on other sites

Ma ne brini, imam ja velki cekic za stvari koje su komplicirane

Link to comment
Share on other sites

Kad skidas volan ne cukaj ga k sebi neg malo klackaj gore dolje da si ne razbijes nos xD

Link to comment
Share on other sites

Hehe, hvala na savjetu, ali kako stvari stoje, necu ga ni skidati. Prvo cu vidjeti u kakvom je stanju rucica. Tek ako je ona dobra, onda skidam volan i trazim gresku dalje

Link to comment
Share on other sites

Nemoj da tučeš po stupu volana ak nejde volan dole,ja jesam,hehe,i sjebal navoj tak da više volan nije išel nikak gore.Majmun.

Sva sreća da sam imal drugi auto u dvorištu pa sam zamjenil stup jer bi sad vozil papagajkama a ne volanom hehe

Link to comment
Share on other sites

Skineš klemu sa akomulatora

skineš airbag

otpustiš maticu volana

sa flomasterom povuceš crtu da znaš kako stoji volan

malo drmaš gore ,dole , lijevo desno

ima da ide

poslije sve obrnutim redosljedom vracaš nazad

Link to comment
Share on other sites

Nemoraš vuć crtu jer nemreš fulat kako ga postaviš gore...ima poseban utor koji je na gornjoj strani kad je volan u položaju ravno....jučer se uvjerio u to :-)  barem je na cliu tako

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.