Jump to content

Grijač zadnjeg stakla, Laguna


Mafro

Recommended Posts

Na Laguni ne radi navedeni grijač, negdje sam već to spomenuo. Danas sam se malo zabavio s time. Kao uzroke eliminirao sam, grijač i kontakte na njemu, osigurače, relej, kontrolnu jedinicu klime, instalaciju i spojeve ispod obloge u prtljažniku.

Pri uključivanju relej se aktivira ali struja do grijača ne dolazi, grijanje retrovizora radi.

Ima netko ideju?

Link to comment
Share on other sites

Pogledaj snop žica što ide iz karoserije ka vratima prtljažnika da nije neka od žica u pekidu.

 

LP

Link to comment
Share on other sites

Pogledaj snop žica što ide iz karoserije ka vratima prtljažnika da nije neka od žica u pekidu.

 

LP

To sam provjeravao prvo, taj dio instalacije je u redu.

Gledao sam u Dialogys i naravno nula bodova, nisu upisane pozicije konektora i izvoda na istima, ima samo za konektore između kutije s osiguračima i UCH.

Trebao bi kompletan popis sa pozicijama svih konektora i izvoda na UCH, nekako sumnjam na neki slab spoj unutra, a ovako to naći i tražiti je muka živa. I zanima me da li ima još neka spojnica na snopu žica u pragu s lijeve strane između UCH i spojnice u prtljažniku ispod obloge.

DraganST :bigl: , može pomoć  :)  ?

Link to comment
Share on other sites

Meni na laguni 1 isto nije radio otpeljao električaru dao 200 kn i radi. Prvo sam sam gledao žice releje sve ali nikako sam nisam skužio, mislim da ti se ovo više isplati nego tražiti sam.

Link to comment
Share on other sites

Ipak ću još malo pokušavati, donekle mi je to fah, ponešto (malo više) sam tvrdoglav i nije mi to tako hitno, tako da će ovo s 200 ili koliko već kn biti zadnja opcija :D .

Link to comment
Share on other sites

mene je zezao zadnji lijevi žmigavac... električar skinuo bočnu oplatu unutra kod vozačevog sica, otkopčao konektor sa 300 žica i pospreyao kontakt sprayem. Radi ko sat!

Link to comment
Share on other sites

U prilogu ti je shema za grijač zadnjeg stakla. Napajanje ne ide iz UCH jedinice nego iz kutije sa osiguračima i relejima i to preko dva konektora, R297 ispod lijevog B stupa (vidi prilog R297.pdf) i onoga u prtljažniku R15 (vidi prilog R15.pdf).

Kad pogledaš shemu vidit ćeš i poziciju 1537. To je "Rear screen automatic interference suppressor" tj, trebao bi biti kondenzator nekakav za prigušenje smetnji (njegovu poziciju ćeš naći u prilogu R15.pdf). 

U shemi ti je za oba konektora označeno točno koji je pin (žica) za grijač zadnjeg stakla.

Provjeri oba konektora, a ako stvarno imaš i taj kondenzator provjeri i njega (možeš ga otkačiti, a žice kratko spojiti). Ako grijač proradi onda je problem u kondenzatoru.

Prema onom tvom prvom postu tipujem na konektor R297

R297.pdf

R15.pdf

Grijac zadnjeg stakla.pdf

Edited by DraganST
Link to comment
Share on other sites

Dragane puno, puno hvala :hail: , ovo će mi jako pomoći.

Sve opcije sam ispucao, preostao mi je samo UCH , jer u biti to je/u njoj ta kutija s relejima :dobroje: , ili još neko spojno mjesto. Bez ovoga naći tu žicu u onom snopu i među svim konektorima je jako zabavan posao, ili skidati sve obloge s praga, sad ne moram, znam gdje je spojnica.

Još jednom zahvaljujem, sad još samo pričekati do vikenda i pozabaviti se time.

Link to comment
Share on other sites

Mali update, grijač riješen. Zbog lošeg kontakta došlo do malog topljenja u konektoru na UCH, stopica na žici koja vodi na grijač zbog toga skroz korodirala. Privremeno očišćeno, našpricano i zalijepljeno :) .

Sad radi, ali mislim da će se zbog sad još lošijeg spoja stvar ponoviti. Morati će ići novi zeleni konektor, ili ću promijeniti samo ovaj bijeli dio i stopicu na toj žici.

Još jednom zahvaljujem Draganu na uputama.

 

post-11736-0-06791000-1393274941_thumb.j

 

post-11736-0-94680800-1393274929_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Bok,

  Imam sličan problem, Laguna 2 Grandtour. Molim za savjet. Zanima me UCH kojeg spominjete (koja mu je funkcija i gdje se nalazi).

- kako je najjednostavnije doći do R15  (Ne znam je li u blizini stražnji airbag). Kod mene na vrhu 5tih vrata imam spojnicu do koje ne dolazi struja, a žica između nje i grijača stakla je OK.

 

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Share on other sites

The UCH (Unite Centrale Habitacle) is an electronic control module that is fitted to many late model Renaults (early 2000's onwards.) It is responsible for controlling many of the non-engine related functions of the car, such as central locking, electric windows, and even some of the lights (e.g. indicators.)

A brand new UCH is supplied with a blank memory. This must be coded (using the Renault Clip computer) to match the serial number of the ECU and key/card before it will work with the car. The memory can only be written once, so a used UCH cannot be taken from a donor vehicle to be used in another unless the ECU and keyfobs/cards are also transferred.

Link to comment
Share on other sites

french je odgovorio o funkciji UCH, u autu je smješten gdje i kutija s osiguračima (u putničkom prostoru), spojeni su zajedno.

Kreni od jednostavnih stvari, znači prvo provjeri osigurače, u kabini F25/10A (desni stupac osigurača, prvi gore), i motornom prostoru F16/40A (gledano s prednje strane auta zadnji desno u gornjem redu).

Konektor R15 je ispod bočne obloge prtljažnika, sljedeći R297 je ispod plastične obloge praga kod zadnjih vrata, isto kao i u pdf što je Dragan stavio.

Ostaje još relej ( REL2 crveni) i zeleni konektor (CGB4 izvod A6, označen plavo) na UCH. Na tom konektoru i izvodu se kod mene rastopilo. Relej baš i nije od onih što glasno škljocaju, skinuo sam plastični poklopac s njega, vratio ga nazad i gledao da li radi kad uključim grijanje stakla i retrovizora.

 

post-11736-0-36583600-1393606044_thumb.j

 

I na kraju, samo da napomenem. Za vrijeme ispitivanja, auto mora raditi inače nećeš ništa izmjeriti. Tek kad ecu da komandu UCH-u ovaj omogućuje paljenje grijača stakla i retrovizora.

Link to comment
Share on other sites

Ako imaš spojnicu/konektor na vrhu zadnjih vrata znači da se kod tebe stražnji prozor otvara. To je na slici spojnica R244.

Na drugoj slici ti se vidi di se nalazi R15 kod Grandtoura.

 

Kod tebe napajanje ide iz UCH jedinice preko spojnice R297 na spojnicu R15 pa na spojnicu R244 pa tek onda na grijač.

R244.pdf

R15.pdf

Link to comment
Share on other sites

Dečki hvala vam na brzim odgovorima.

Ovo mi je prvi Renault, i nemam nikakva iskustva. Postoji li kakva dokumentacija ili program, gdje bi se vidjelo.korak po korak kako se što rastavlja na karoseriji?

Ne bi želio što potrgati dok pokušavam doči do R15, ako ima molim ime, pa da pokušam skinuti s interneta dokumentaciju.

Hvala i lijep pozdrav

Link to comment
Share on other sites

dečki hvala vam na naslovima knjiga. Nisam se  stigao javiti prije, i ništa popraviti. S obzirom na vrem.  prognozu ne bum ni za vikend.

 

Hvala još jednom

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ista stvar kod mene, danas sam nakon višednevne potrage uspio detektirati kvar. Ostaje mi još izmjena stopice. Mafro, nažalost kasno sam "detektirao" tvoj topic.

Link to comment
Share on other sites

Zamijenjena stopica, nadam se da će izdržati. Provjerio dali se grije i sve je OK. Nažalost, ja sam krenuo od grijača prema UCH/kutiji osigurača tako da sam premostio i konektor R15 i R297 da bi na kraju detktirao problem u vidu skoro zapaljenog konektora na kutiji osigurača.

Link to comment
Share on other sites

Uf, zaboravih zahvaliti Draganu koji mi je puno pomogao.

Link to comment
Share on other sites

Ajde jedno nevezano pitanje. Danas sam primjetio ovo, sjednem u auto, zadnja sajba blago zamagljena. Krenem voziti, stavim temp na 24 i trecu crticu vent, usmjereno na sajbu. Iako nisam upalio zadnje grijace, meni se zadnje staklo pocelo odmagljivati i to po tragovima vidim kao da su upaljeni grijaci. Da li je mozda nekako taj krug povezan, pa kad upalis grijanje, on automatski pali i zadnje grijace (na displayu klime ne pokazuje da rade) ili imam negdje divlji spoj?

Link to comment
Share on other sites

Nemas divlji spoj, to je ono sto me ljuti.

Ne velim da bez razloga pali zadnji grijac i grijanje retrovizora, ali da me bar upozori indikatorom da je upaljeno, pa da odlučim hoću li ostaviti ili ugasiti. Isto je sa klimom, koliko puta se upali kompresor a da lampica ne svijetli, a nije na AUTO modu.

Kad se poklopi nekoliko čimbenika, vlaga, temperatura, brisači i tko zna što još, on popali sve što misli da treba, a ugasiti ne možeš jer indikator ne svijetli.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da ti je ovdje samo stvar u tome što te žičice od grijača na zadnjem staklu jako lako "hvataju" toplinu pa se onda one puno prije počnu zagrijavasti u odnosu na okolno staklo i od običnog zraka u kabini.

 

Ovo je samo moja teorija. nemora biti istina, ali prema nekom iskustvu i znanju  moj zaključak je taj!

 

Slično mi se dešavalo i na R5 na zadnjem staklu iako tamo nije bilo automatskog paljenja grijača

Link to comment
Share on other sites

Ok Petak, prihvaćam tvoje objašnjenje, ali sam zaboravio napomenuti da kad upali zadnji grijač bez moje zapovjedi upale se i grijači retrovizora, što sam nekoliko puta provjerio i svaki puta su i oni topli.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.