Jump to content

Snaga zvuka


Med0

Recommended Posts

Uzeo sam multimetre i išao mjeriti potrošnju struje mog hifija doma. Budući da car audio radi identično, rezultati su i tamo interesantni. Moji multimetri imaju flat AC do skoro pola MHz pa su dobri za to mjerenje. Multimetri su spojeni serijski za struju i paralelno za napon sa Mission M34i zvučnikom koji ima 92dB/W osjetljivost. Puštao sam pink noise sa različitim postavkama subwoofer skretnice na -47dB atenuaciji pojačala što je dovoljno glasno da smeta ljudima koji pričaju u sobi. Snaga je napon x struja (P = U x I)

 

200Hz rez: 0.040V x 0.008A = 0.32mW po kanalu

100Hz rez: 0.080V x 0.012A = 0.96mW po kanalu

Full range: 0.150V x 0.018A = 2.7mW po kanalu (bez reza)

 

Da ljudi, to su miliwati snage! Da potvrdim ove brojeve, mjerio sam napon direktno na pojačalu bez mjerenja struje i zvučnika, dakle zvučnički kabel direktno u multimetar bez reaktivne komponente zvučnika. Formula za snagu je tada P = U^2/R (U je napon, R je impedancija zvučnika koja je za M34i 8ohma). Dobio sam da je snaga za full range tada 0.00283W po kanalu što odgovara gornjim mjerenjima.  Primjetite da rezanje na 100Hz smanjuje potrebnu izlaznu snagu za čak dvije trećine što znači da slanjem baseva <100Hz u aktivni subwoofer, HU može raditi 3x glasnije za ostale frekvencije.

 

Ovo su mjerenja konkretnog slušanja muzike:

 

Umjereno glasno slušanje: 0.004V x 0.005A = 0.02mW (tek toliko da ispuni sobu zvukom)

Vrlo glasno slušanje (-43dB): 0.4V x 0.06A = 24mW

 

Ako uzmete u obzir da zvuk može imati do 20dB dinamike što na trenutke zahtijeva od pojačala 100x veću snagu, u tim trenucima će pojačalo isporučivati 2.4W snage po kanalu. Auto radio od realnih 10-15W to hendla bez problema pogotovo uz priključeni subwoofer. Vecina moderne dance techno i club muzike ima vrlo jadnu dinamiku od 5-6dB tako da će pojačalu trebati svega 4x više snage od kontinuirane za tranzijente.

 

Stari pokojni gosp. Klipsch je bio potpuno u pravu kada je rekao da je svima dovoljno kvalitetno konstruirano pojačalo od 5W :)

 

Recimo da je zvučnik ima osjetljivost 92dB/W,  a pojačalo je cca. 10W, na 2.5 metra od zvučnika tlak zvuka bi bio oko 79-80dB što je dosta glasno. Dizanje na 90dB što bi zvučalo tek dvostruko glasnije bi trebalo 10x veću snagu znači 100W, a 4x glasnijih 100dB bi zahtijevalo 1000W. Po kanalu!

 

Iako audio pojačala daju bolji zvuk od HU, ispada da nisu potrebna da se glasno ozvuči auto. Uz dovoljno osjetljive zvučnike i eventualno aktivni subwoofer nisu potrebna. Ako se kvaliteta zvuka stavi na stranu, ispada da je to skup sport da se ozvuči parking.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.