Jump to content

1.5dci ulje


Zoranfcb

Recommended Posts

Trazio sam po forumu,ali nisam nasao... imam 1.5dci motor,50kw. Ne znam puno stvari o ulju i motoru,ali odrzavam auto u ovlastenom servisu dizelskih sistema i motora. Sad, kad sam kupio auto, prije 13 tkm, napravio sam komplet servis,veliki i mali. Auto sam danas sparkirao na rinzolu i onak je bio malo nagnut na suvozacevu stranu. Kod paljenja mi je na ekranu prikazalo "OIL" i to je onak zmigalo. A obicno napise "oil ok" . Shvatio sam da je to poruka da fali ulja. Sparkirao sam auto na ravno, nakon 10 sati sam isao gledati ulje i na stangici je bilo tocno na sredini onog hrapavog dijela stangice. Moje nedoumice su: Koliko ulja stangica treba pokazivati? Koliko ulja je dopustivo da je taj motor potrosio u tih 13 tisuca?

Link to comment
Share on other sites

Pošto ti je auto bio nagnut slilo ti se ulje na jednu stranu karterea i onda ga je auto očitao kao da ga fali.

To da ti je na pola između max i min znači da je potrošio oko 0,5 litara(računajuči da je ulje bilo natočeno do max). 0,5 litara u 13 tkm nije ništa tako da se po tom pitanju ne zamaraš.

Link to comment
Share on other sites

Auto sam parkirao i prije na taj rinzol,ali sad mi je prvi put izbacilo tu poruku pa sam se malo zabrinuo. Ne znam nit do kud je bilo natoceno ulje :)

Link to comment
Share on other sites

normalno, do sad mu nije toliko falilo da bi reagirao, od negdje mora pocet.. ništa za brinut se, sad je ionako ulje uskoro za izmjenu. potrošnja je ok, kad pališ auto pa stisneš tipku od putnog računala (u trenutku kad ispisuje poruku za ulje) prikaže ti točkice koliko bi ulja trebalo biti ( bar miislim, tak mi je bilo na svim renaultima koje sam vozio)

Link to comment
Share on other sites

Nema ti taman il manje taman, kad je pun onda pokazuje sve kružiće(meni su crte). Kažu da je po zimi preporučljivo da ulje bude na pola zbog lakšeg zagrijavanja ali to nek ti potvrdi neko stručniji. 2 kružića znači da ti je ulje blizu minimuma i da bi ga trebalo nadopunit. Al pošto si već napravio 13tkm vrijeme je da zamijeniš ulje. Ja ti provjeravam ulje jednom mjesečno i prije svakog daljeg puta tako da i to tebi preporučujem. Ova provjera preko kompa od auta je ok al preko štangice je uvijek sigurnije.

 

Dokle god on troši deci ulja na 1000 km ili manje to je super. Što je stariji auto i što ima više kilometara trošit će i više ulja.

Edited by dajmirenault
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.