Jump to content

Zaštita električnih konektora glicerinom?


Med0

Recommended Posts

Postoje razna sredstva za zaštitu, ali niti jedno koje sam koristio mi nije dovoljno dobro. Ili ne drži dugo ili loše djeluje na silikonske brtve od konektora. I onda se sjetim glicerina...

 

Glicerin (iliti glicerol) je predivna stvar. Potpuno je prirodan, netoksičan, istiskuje vodu, djeluje blagotvorno na gumu i plastiku, a sad čitam i da se koristi kao inhibitor korozije. Ne smrzava i postojan je na visokim temperaturama do 150°C.  Ideja je da se konektor napuni čistim medicinskim glicerolom i zatvori. Glicerol bi trebao istisnuti zrak i vlagu, te održavati silikonsku/gumenu brtvu zdravom i spriječiti koroziju kontakata.

 

Električna svojstva ne bi smjela biti narušena. Mjerio sam s multimetrom kontinuitet žica potopljenih u glicerol i uočio da glicerol nije utjecao na otpor niti je uzorkovao loš kontakt tankih žica koje su se međusobno dodirivale i prelazile jedna preko druge. Čim se žice ne bi više dodirivale ponašao se kao čisti izolator.

 

E sad pitanje od milijun dolara za kemičare: da li će glicerol negativno utjecati na metal ili plastiku, te da li glicerin reagira ako se u njega potopi vodić kojim teče struja?

Link to comment
Share on other sites

Odgovor je ne i ne. Glicerol je alkohol, a oni ne otapaju plastiku, niti metal.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.