Jump to content

Čišćenje konektora svjetla registracije


Med0

Recommended Posts

Netko je pitao kako očistiti korodirani konektor na farovima i sl.  Jučer sam rastavio rasvjetu registracije jer nisam bio zadovoljan rezultatom šmirglanja i kupanja u kontakt spreju od neki dan. Potopio sam konektor za žici i tijelo za žarulju u običan alkoholni ocat svaki u svoju čašu. Do jutra je pojeo svu koroziju! Bakar izgleda praktički kao nov, a ocat u čaši je sav zelen. Iz konektora je također izvukao zelenu koroziju samo je trebalo isprati vodom i sprejom nakon nagrizanja. Ovo masno u konektoru je dielektrična mast koju sam nedavno stavio i da sam znao da je ocat tako učinkovit ne bi se onda mučio sa finim šmiglanjem.

 

post-506-0-87929100-1435824114_thumb.jpg

post-506-0-38106100-1435824260_thumb.jpg

 

Isprano u isopropanolu, te zaštićeno Kontakt 61 lubrikantom i zapunjeno dielektričnom mašću. Svjetlo sada opet svijetli bijelo umjesto narančasto i nema pada napona. Ovo bi se moglo primjeniti na sve problematične konektore, recimo na L konektoru od zadnjih farova pogotovo one gdje je korozija zahvatila nedostupna mjesta.

Edited by Med0
Link to comment
Share on other sites

Znači pitanje. Ledice koje sam uzeo sa ebaya T10 5 led koje su kao bez one greske na displayu. Naime uvijek mi jedna pregori na svijetlu za tablice. sad sam stavio onaj tip sa 9 i koja nije kao prebrikana za gresku. ta drzi i negrije se toliko koliko ove nove. Toliko se zagrije, da se glava rasvjeta i zasmrdi kompletno kućiste. e sad jel to do ledica ili onih metala u kucistu? Mozda znas Med0? Hvala

Link to comment
Share on other sites

Svaka čast. Vidim da si doktorirao čišćenje i zaštitu kontakata na autu. :anbetung:

Link to comment
Share on other sites

Hvala! S obzirom da sam elektroničar po struci bila bi žešća bruka da mi sa strujom na autu nešto ne štima :D

 

Zrmi, problem je u kontaktima na kučištu zarulje. Korodiraju od vode koja ulazi unutra i uzrokuju pregrijavanje. Točkica na bakrenom kontaktu na onoj fotki je komad postolja žaruljice koji se zavario za bakar od topline. Obična žarulja trpi visoke temperature, ali LED se na visokim temperaturama brzo raspadne. High power LED će vuči veću kroz konektor i jače ga grijati.

 

Preporučam da napraviš ovo što sam ja ili kupi novo kučište za 100kn :)

Edited by Med0
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.