Jump to content

Scenic 1.6e 1997. - nekoliko početničkih pitanja


tom1961

Recommended Posts

Pozdrav, društvo!

Na temi za upoznavanje već smo se upoznali, pa je onda prošlo malo više vremena, pa ste rekli da ste me ipak zapamtili, pa nisam baš stigao i evo me na kraju.

Dakle, kao što sam rekao, prijatelj mi je prepustio svoga ljubimca iz naslova, no kako nisam baš bio u nekim prijateljskim odnosima s hrvatskom valutom (nisam ni sad), autić je strpljivo čekao u mom dvorištu neregistriran, povremeno napravivši nekoliko krugova oko parka, usput pomažući mojoj ženi da se izvježba za volanom. Plan je bio da ga registriramo prije ljeta da i moj sin kad položi ima što voziti, no prije mjesec i nešto jedan glasni bum-tras sve je promijenio. U mog Fiata zaletjela se jedna teta koja je gledala odakle je došla umjesto kamo ide i odbacila me na auto ispred mene. Fiat će se dati popraviti, ali dok je na bolovanju, Renault će ga dostojno zamijeniti. Pa sam od novaca koje sam dobio od osiguranja, registrirao Renaulta, a Fiat će čekati onaj početak ljeta koji je bio rezerviran za maloprijespomenutoga.

Auto je super, dapače, iznenadio me kvalitetom, živahnošću i mirnim radom motora, no imam par pitanja koja me muče a na koja netko ovdje sigurno zna odgovor (možda ne na sva, ali skupit će se od svakog pomalo, nadam se). Nažalost, nemam onu knjižicu koju svi bacaju, a zove se "User manual" ili po naški "Upute za upotrebu".

1. Tlak u gumama? Nigdje nisam našao naljepnicu, gume su 175/70 R 14, jučer sam ih kontrolirao, nakon godinu i pol stajanja bile su oko 1,9, ja sam ih napumpao na 2,2 koliko inače pumpam takve slične gume, ali volio bih znati točno.

2. Žaruljica rezerve goriva. Prilikom paljenja, nakratko se upali u fazi self-testa, međutim, kazaljka je već skoro na nuli u crvenom, ali lampica se ne pali. Znači li to da imam još dovoljno benzina da mogu pričekati da se upali, ili nešto nije u redu s plovkom pa ne dobiva signal? Baš mi se ne da gurati ga po kiši, a ne trebate mi reći da moram tankati kad mi kazaljka dođe na nulu, jer to znam i sam.:D Radije bih bio načistu moram li panično juriti na prvu pumpu ili obaviti što moram pa kasnije...

3. Auto prilično bruji. Najprije mi je bivši vlasnik rekao da su to prednji ležajevi, međutim, brujanje se prilično smanji kad stisnem kuplung, a jače ovisi o broju okretaja motora, nego o brzini vožnje. Onda sam mislio da je neki od nosača motora, no svi su na mjestu i čvrsti. Pa sam pomislio da je auspuh, ali on uredno visi i nigdje ne dotiče karoseriju. S vremenom se zvuk smanjio, ili se to meni čini jer sam se navikao. Je li moguće da su od stajanja otvrdnule gume na nosačima motora pa da se sad lagano razrađuju?

4. Centralno zaključavanje radi na daljinski na ključu i na prekidač unutra, ali ne reagira kad se vozačka ili suvozačka vrata otvaraju ključem. Je li to tako napravljeno ili nešto nije u redu s bravama na vratima? Vezano uz to, daljinsko otključavanje radi tek kad se približim na metar od auta i usmjerim ga ravno u senzor kod retrovizora. Baterije u daljinskom su nove.

5. Imam problem s regulacijom vanjskih retrovizora. Ima onaj pipac sa tri sajle, ali kako god da ga vrtim i mičem, tek nakon upornog "gađanja", uspijem pomaknuti staklo jedva nešto malo (vozački), a suvozački uopće ne. Na kraju sam ih namjestio tako da sam izašao van i stisnuo staklo rukom, pa unutra da vidim, pa van... vozački još ide kroz prozor. Primijetio sam da je to problem na mnogim autima, ali nigdje toliko drastično. Zanima me može li se onaj vrag sa sajlama nekako naštimati. Naime, oba retrovizora lagano "padaju" pa ih svakih nekoliko dana treba ponovo namještati. To nije problem ako ne moram svaki put izaziti van.

6. Grijanje. Grije dosta slabo, ali tu sam već uspio naći opširnu temu o čišćenju unutrašnjeg radijatora, pa vas neću previše zamarati. Uglavnom, za početak sam ga isprao crijevom na kontra stranu. Nije pomoglo mnogo, ali ipak grije bolje, za sada zadovoljava pri ovim temperaturama, a prije sljedeće zime ću ga ili kemijski očistiti ili zamijeniti.

Inače, trebalo je dosta dugo dok sam natjerao prekidače od podizača prozora i unutarnju rasvjetu da rade. Izgleda da je zbog stajanja došlo do korozije kontakata, pa je nakon neka dva sata igranja s kontakt-sprejem na kraju sve proradilo. :yeah:

To bi bilo to zasad. Čim sjednem u njega, sjetit ću se da sam nešto zaboravio napisati, ali to ću onda nadoknaditi u sljedećem/im postu/ovima.

Svi savjeti i primjedbe su dobrodošli. Kad grane malo sunca, opalit ću i koju sličicu. Unaprijed hvala, budite mi zdravi i veseli :hey:

Edited by tom1961
Link to comment
Share on other sites

1. Ja sam Megane (obican...ne Scenic) pumpao 2.3 i 2.1 jer mi je tako bio ok za voziti. Mislim da je 2 3 naprijed i propisano a straga mislim da je malo manje...2.0 ili tako nesto.

2. Ta godista nemaju board-comp i ne pale lampicu ovisno o trenutnoj potrosnji nego prekl plovka. Moguce da je neispravan davac za lampicu.

3. Lezajevi ili nosaci motora. Moze se provjeriti na dizalici. Lose je izvedeno vjesanje motora kod Meganea 1...sve je dolje i meni su nosaci brzo propadali.

4. Centralno je infracrveno a ne RF i kao sto daljinski od tv-a ne hvata ako ne usmjeris u nju tako i taj kljuc.

6. Mi nismo uspjeli "popraviti" grijanje...ispirali smo hladnjak ali velika je sansa da su se unutra raspale "spirale" i zacepile prolaze. 

Link to comment
Share on other sites

Hvala puno, sad znam odakle početi!

Imam još jedno pitanje. Primijetio sam da ispod desnog retrovizora ima komadić plastike koji strši prema dolje. Na Fiatu je to bio senzor vanjske temperature, a na displeju se ta temperatura mogla vidjeti pritiskom na jedan gumb pa je na nekoliko sekunda kilometražu zamijenio prikaz temperature, a ako je temperatura vani bila +3°C ili niža, nakon paljenja motora ili tokom vožnje ako je temperatura pala, na par sekunda je ta temperatura sama od sebe krenula blinkati.

Slično je imala i Astra.

Da nisam vidio taj "štrljak", mislio bih da moj Megane to nema. No, senzor izgleda da postoji, ali ja ga nisam uspio "pročitati". Jedini gumb na komandnoj ploči je onaj za sat i reset parcijalne kilometraže. Kad ga vrtim u desno, namještam sat, a kad ga pritisnem, resetiram kilometražu. Probao sam ga vrtjeti u lijevo, ali se ništa ne događa. Vidiš, jedino ga još nisam probao izvući... :hm:

Link to comment
Share on other sites

ako ima senzor i ako je spojen, vanjsku temperaturu bi ti trebao pokazivat kraj sata na sredisnjoj konzoli

 

ja svoje gume pumpam na 2.3 prednje i 2.2 zadnje

a ovo za zakljucavanje ti je tak napravljeno,na tipkicu iznutra i na daljinsko  zakljucavas/otkljucavas sve ali kad ides pojedinacno otkljucavat vrata s kljucem otkljucava ti samo ta koja si otkljucao

ja na svojem imam putno racunalo i kad se lampica upali imam jos za 70 km

drugo ti ne znam jel retrovizore imam na struju i kljuc je na RF

Link to comment
Share on other sites

Mozda je netko mijenjao retrovizor, taj pimpek je senzor za temperaturu i ako je spojen pored sata ti je pokazivac temp.

Ovako je kod mene:

9041cf93227adf3a3f940d2cd847d137.jpg

Link to comment
Share on other sites

Eeee, ali ja nemam taj sat. U onom prostoru nema ničega, samo su desno lampice za pojas i vrata, a instrument ploča je drukčija. Meni je brzinomjer u sredini, a sat s kazaljkama desno. Pokazivači temperature motora i goriva su lijevo, a signalne lampice u vodoravnom redu gore i dolje, brojač okretaja nemam.

U svakom slučaju, hvala na trudu! Morat ću doći do plovka pa vidjeti gdje je greška. S tim u vezi slijedi novo pitanje: znate li gdje se nalazi plovak? Ja sam pretražio područje ispod zadnjih sjedala, ali tamo nema. Nisam još dizao tepih u prtljažniku.

Link to comment
Share on other sites

kod mene je ispod zadnjih sjedala

imas veliki crni poklopac i tu bi trbalo bit sve

pumpa i plovak

Link to comment
Share on other sites

Kako nemaš sat? Zar to nema svaki?

Ajde slikaj. Jeli ti predena kilometraza dogitalna ili na žgance?

Link to comment
Share on other sites

Digitalna. Slikat ću za vikend, pa stavim u ponedjeljak. Imam sat, ali je analogni (zapravo je digitalni, ali s kazaljkama) na glavnoj ploči.

Link to comment
Share on other sites

Riješena žaruljica rezerve. Našao sam plovak, trebalo je odmaknuti tepih :vidiga:Skinuo sam ga, zalio auto i sebe benzinom koji je ostao u posudici od pumpe i ustanovio da kazaljka pokazuje 0, ali benzina ima još dobrih 7-8 centimetara u dubinu, znači 15 ili 20 litara. Onda sam šetao plovkom gore-dolje i ustanovio da kad ga zabijem na vrh, on i kazaljku gurne na vrh, a kad ga zabijem na dno, rezerva se upali. Problem je očito u onom dijelu skale u kojem je plovak negdje u zadnjoj trećini. Kazaljka je već na nuli, ali rezerva se upali tek na neka 3 cm od dna, što bi odgovaralo nekih 7-8 litara. Onda smo sin i ja razmišljali što učiniti i zaključili da je najbolje - ništa. Sad znamo da se nakon što padne na nulu, možemo komotno još voziti, sad ću vidjeti koliko, prije nego što se upali rezerva. Bolje to nego da smo nešto zmrdali.

Naravno, onda sam se namučio i izrezuckao dok sam zašarafio plovak nazad, sto puta mi je ispadala ona gumica... ma nema veze, riješio sam. Još da se izlufta smrad od benzina, bit će dobro. :hop:

E, a što se tiče termometra, moja instrument ploča izgleda ovako:

20-03-16_1303.thumb.jpg.10e8258655d18165

A ovdje nema ništa: (zapravo ima, tu inače stoje sunčane naočale, žetoni za kolica i daljinski za CD-player)

20-03-16_1304.thumb.jpg.2e4d5f89144cb5ee

Slike su mutne, ali to recite mom 10 godina starom mobitelu :bigl:

E sad ne znam, jednom prilikom morat ću skinuti ploču jer su mi dvije žaruljice za osvjetljenje pregorjele, pa ću tom prillikom istražiti postoji li s tog termometra uopće kakva žica i spoj na ploču.

S novim updateima javim se kad ih bude.

P.S. Kako dobiti sliku da se prikaže u punoj veličini?

Edited by tom1961
Link to comment
Share on other sites

Ova druga slika, da li je to neki displej ili rupa ?

Procitao sam da ostavljas naocale tu, ali mislim mozda je displej kojem je otislo pozadinako osvjetljenje.

Link to comment
Share on other sites

to je rupa

trebal bi nabavit od novijeg modela taj pretinac koji sastrane ima ekrancic sa satom i temperaturom

ko na onoj slici kaj je frenchkey stavio

 

i onda dovuci zice sa tog senzora u retrovizoru do njega

 

ima negdje na forumu tema o tome

mislim da su kod tebe retrovizori mijenjani

 

Link to comment
Share on other sites

Ova druga slika, da li je to neki displej ili rupa ?

Procitao sam da ostavljas naocale tu, ali mislim mozda je displej kojem je otislo pozadinako osvjetljenje.

Da, to je rupa. Prepoznao bih displej bez pozadinskog osvjetljenja. Budući da sam sredio pozadinsko osvjetljenje na prekidačima za prozore, grijač stražnjeg stakla i centralno zaključavanje, sredio bih i za displej, kad bi ga bilo :D Dapače, iznenadio sam se što ga nema, još sam svijetlio baterijom unutra u nevjerici :headbang:

Ne bih rekao da su mijenjani retrovizori, jer prethodni vlasnik je moj prijatelj koji je auto držao kao apoteku i sačuvao je doslovce sve račune od popravaka, dijelova i servisa, a sve, uključujući punjenje posude za pranje stakla, rađeno je u Štarkelju. Da su mijenjani retrovizori, ja bih to znao.

Vidjet ću za termometar, to već spada u "dodatnu opremu", prioriteti su mi zasad gume, nosači motora, popravak Fiata, dugovi za dopunsko zdravstveno, struju, HRT... :rtfm:

Link to comment
Share on other sites

Vjerujem da bi prepoznao displej, ali ja nisam dobro vidio na tabletu.

Onda ti preostaje nabaviti isti i uglaviti.

Link to comment
Share on other sites

Ma da, loše su slike, ali nisam imao ništa bolje za slikati.

Ne znam, rekoh, imam sad važnijih stvari za nabaviti.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.