Jump to content

tomislavwarm

Recommended Posts

Imao sam nešto vremena pa da popravim još neki kvar na autu. Ovaj kvar se pojavio na 365 000 km.

Za ovaj posao Vam je dovoljno cca 30-45 min.

Problem je sljedeći: na jednom dijelu gasa (stisnute papučice) auto se ponaša kao da je u leru, to je događa jer papučica gasa nije na sajlu nego preko potenciometra koji radi na principu da imamo četkice koje vučemo po nekoj podlozi te kako ih vučemo mijenja se otpor te tako dobivamo na izlazu drugi napon.

Prilikom tog procesa dolazi do trošenja materijala jer postoji trenje između četkica i podloge. 

Za rješavanje ovog problema potreban je sljedeći alat:  ključ broj 10, ravni šarafciger, kontakt sprej, ljepilo ili silikon

Ispod volana sa desne strane nalazi se gas papučica koja je zašarafljena na potenciometar kojeg trebamo skidati (papučica se skida s potenciometrom). Potenciometar je zašarafljen sa 3 šarafa i na njemu je utičnica za senzor koju se treba odspojiti. Dva šarafa su vidljiva, a treći je iza senzora.

[09c03e7.jpg

Potenciometar se skida tako da odšarafite matice i samo ga izvučete ( vucite na desnu stranu).

Nakon toga treba Vam ravni šarafciger da biste ga otvorili. 

3c2dfd5.jpg

Nadam se da ste ikad otvarali boju ili lakove u limenkama. Princip je isti; pokušavate zabosti između šarafciger te uporabom malo jače sile dižete poklopac. 

Uzmite kontakt sprej ili mast te pošpricajte ili namažite:

460c8c9.jpg

Višak spreja izlijte van te zatvorite. 

bd0bd30.jpg

Ja sam koristio silikon jer se nisam sjetio kupiti ljepilo (brzo sušujuće) ili ste ga mogli sa gumicama dobro stegnuti da ne ulazi prašina.

Vratite sve obrnutim postupkom nazad.

Nadam se da će nekom od Vas pomoći.

 

Edited by tomislavwarm
Link to comment
Share on other sites

Odlično, meni na početku hoda papučice ostane bez gasa i već se duže vremena kontam kako bi to rastavio.Ovo će uvelike ubrzati moju odluku i olakšati popravak.

HVALA

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.