Jump to content

Instalacija lambda sonde


ChILd_ReBoRn

Recommended Posts

Pozdrav. Još sam lani naletio na neku granu koja mi je iščupala žice iz konektora lambda sonde dolje na ispušnom loncu. Ja sam to vratio, no nakon nekog vremena, upalila se engine check lampica. Otišao frendu na dijagnostiku.. kaže lambda. Otišao u renault servis, vele sonda radi, konektor je oštećen, treba drugi konektor ili kablovi svi. Uglavnom, ja nabavio novi konektor, ali žice su drugačije boje. na starome su  ( koliko se sjecam, zelena, zuta, bijela i jos neka, a na novom su prugaste neke zice). Jel moze tko pogledat pravilni raspored zica? Ili poslikat? da ne bi bilo nesporazuma o smjeru s kojeg su zice gledane? znam da s ekonektor samo na jednu stranu moze ustekati, ali fizicki se moze cijeli zarotirati, pa da ne spojim zice krivo. Hvala..

Link to comment
Share on other sites

Da se meni to dogodi uzeo bi novi lambda senzor bez razmišljanja. Uz MAP to je najbitniji senzor na autu koji radi na ogromnim temperaturama. Kabel koji ide iz lambde je posebno napravljen za visoke temperature i nagle promjene temperatura, te je dio lambda sonde. Kad kupiš novu lambdu dobiješ i taj kabel kao integralni dio senzora. To je tako s vrlo dobrim razlogom. Konektor lambde se čak ne smije tretirati nikakvim sredstvima protiv korozije.

Krivo očitanje lambde će ti najčešće uzrokovati preveliku potrošnju, pad na eko testu, a dugoročno zaprljane svječice i zaštopan ispušni sustav pogotovo katalizator. Ako uspiješ kratko spojiti grijanje lambde i pin očitanja motor će imati presiromašnu smjesu i mogao bi spaliti kompletan ispušni sustav.

Link to comment
Share on other sites

Nije stradala sonda, nego dio instalacije prije konektora sonde. Dakle sonda i sondin kabel/konektor su potpuno ispravni. Ne vidim razlog ikakvim problemima da se onaj dio prema motoru odreže i spoji novi. Ja htio lemiti, ali sam čuo da je sastav žica cudan i da se teško lemi. No nebitno, smotati kvalitetno i navući termobuzir. Najlakše je kupiti novo. Ne znam cijene ne originala, ali originalni dijelovi koji meni trebaju koštaju jako puno. Srećom imam kasko i izgleda da ću mijenjati sve, jer ne pristaju na nagodbu. Onda nek plate popravak. Renault servis mi dao predracun na 3900kn, bez izmjene vatrozaštite

Link to comment
Share on other sites

Ne razumijem, u čemu je problem, na bilo kojem auto šrotu možeš kupiti polovnu za reda veličine 150Kn. Tako sam barem ja. Ajde uslikaj koji dio ti fali, mislim da sam ja sačuvao staru neispravnu sondu. Ako je to to što trebaš dobiješ....

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ma spoji to i bez brige , svakako je riječ o drugoj sondi koja je samo korektivna i sem upaljene lampice nekakve posebne promjene nema.

Prva sonda je mozak svega i ona utiče puno a ova druga je potpuno marginalna...

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.