Jump to content

Parkirna automatska problemi Scenic 2


Žac

Recommended Posts

Bok svima,

Pojavio se i meni problem sa automatskom parkirnom kočnicom. Kada je auto ugašen kod ručnog povlačenja i spuštanja sve radi uredno te se ne javlja nikakva pogreška. Kada je auto upaljen kod ručnog povlačenja javi mi nakon par sekundi standardnu pogrešku za ručnu slika u postu niže. E sad kada stisnem pedalu kvačila pogreška se automatski miče i više se ne javlja kada držim pedalu stisnutu no kada ju otpustim ponovo se nakon par sekundi javi. Ono što je sada najveći problem je to da se nakon stiskanja te otpuštanja pedale kvačila samo malim pritiskom na gas u leru ručna otpušta sama od sebe!! Desilo mi se na brijegu jedva sam zaustavio auto od iznenađenja…i tako svaki puta… Potražio sam malo te sam našao post http://wojtek-n.blogspot.hr/2013/07/clutchparking-sensor-problemerror-in.html  da odlaze prekidači na pedali kvačila te sam promijenio zeleni i plavi ali nisam dirao onaj sa kliznim mehanizmom. Također sam napravio dijagnostiku (koliko sam mogao i znao...) koju prilažem pa ako neko može malo bolje pogledati. Prva pogreška koja se javlja 'DF037 PRIJ.ABS NA UMREŽENOM SUST.RAČ. ODSUTAN 1.DEF ZAPAMĆ.'  se javlja samo kada je auto upaljen kod dijagnoze i ne svaki puta no ova druga je mislim relevantnija i ona se stalno ponavlja nakon brisanja. 'DF015 STRUJNI KRUG SENZORA POLOŽAJA PAPUČICE SPOJKE 1.DEF ZAPAMĆ' Također sam zažutio meni čudne stavke tipa brzina vozila?

Da li je moguće da je taj treći klizni senzor otišao ili ima još negdje nešto gdje bi mogao pogledati?

LP.

scenic2 parkirnak.pdf

dijagnoza1.jpg

dijagnoza2.jpg

dijagnoza3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sada sam dodatno primjetio da mi ne radi i paljenje auta samo sa stisnutom kočnicom te javlja informaciju 'select neutral' makar se mjenjač nalazi u leru? Koliko sam čitao po forumima položaj brzine mjenjača javlja senzor na getribi koji ujedno i služi za rikverc svjetlo Da li postoji možda još neki senzor koji daje informaciju da li je auto u leru ili nije? Taj senzor sam mijenjao prošle godine (rikverc svjetla riknula) pa mi je malo čudno de je već novi u tako kratkom roku riknuo (inače sada rikverc svjetla uredno rade) ?

Budući da se mora akumulator i sve ispod i oko njega vaditi da bi mu se pristupilo, a nemam garažu pa je malo nezgodno po ovom vremenu šrafiti, kako bi najlakše ispitao ili briknuo sustav da vidim da li je on u pitanju? (zeleni senzor, tri žice, getriba 6 brzina, s gornje strane getribe ispod akumulatora)

Link to comment
Share on other sites

Isti problem sam imao prosle godine.Kad stisnes kvacilo nestane error kad stojim na semaforu upali se nakon nekoga vremena isti error.Isto tako je na jeftinoj dijagnostici izbaivalo "max clutch position switch", mijenjao prekidace na pedali kvacila i nista. Pa sam skuzio da mi ne radi rikverc svijetlo. Nakon zamjene sve radi super. Taj prekidac na getribi ima 2 stupnja moguce da ti je do konektora ili cak da je unutra pukla plastika koja sluzi za neutral. Ne znam kako je na getribi sa 6 brzina ali ako mozes pristupiti konektoru na prekidacu mozes testirati prekidac tako da vidis spaja li ti srednji pin sa lijevim ili densim pinom kad aubacis u rikverc/van brzine. Srednji pin je koliko se sjecam zajednicki nisam 100% siguran. Ali uglavnom ako ti je prekidac dostupan sa multimetrom istestiras sta se desava kada izbacis iz brzine, kad je u brzini i u rikvercu.

Svi simptomi upucuju na pokvaren rikverc/ler prekidac

Edited by acosic
Link to comment
Share on other sites

Prekidač sam mijenjao prošle godine sa zamjenskim talijanskim 'Facet' (original je bio Valeo) jer mi tada nisu radila rikverc svjetla. Sada ona rade uredno. Koliko vidim na slici od prekidača on spaja srednji pin sa onim na krajevima pa ako je možda pola plastike puklo onda bi moglo to biti. Nemam garažu tako da do toplijeg vremena ne mogu provjeriti jer se prekidač nalazi ispod postolja akumulatora na vrhu getribe. Budem provjerio čim malo zatopli. Da li misliš da onda samo on daje 'neutral' informaciju ili ima još nešto? 

 

s-l300.thumb.jpg.5602dc124ee8abcd96cdfd0

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Evo uhvatio sam vremena pa sam konačno pogledao prekidač na mjenjaču te gle čuda kako sam i pretpostavio jedan pin je riknuo i ne daje signal. E sada to i ne bi bilo tako dramatično da prvo prekidač već nije mijenjan prije godinu dana, a drugo da me nije 'ovlašteni' mehaničar električar uvjeravao da je jedan pin prazan te da nema nikakvu funkciju pa sam ponukan tim informacijama provjeravao sve ostalo...

Uglavnom iskopčao sam konektor te sa žicom spojio srednji+ jedan pin i dobio rikverc svjetla upaljena (koja sam i imao), pa onda spojio srednji sa drugim pinom i gle čuda palim auto bez problema samo sa stisnutom kočnicom (bez stisnutog kvačila) te se pogreška 'select neutral' više ne pojavljuje tako da je definitivno otišao spoj srednjeg i jednog od pinova te se računalo ponašalo kao da se auto nalazi stalno u brzini. Nisam ga još skinuo ali budem slikao kada ga rastavim jer baš me zanima što i kako je puklo. Ne moram napomenuti da sam govno od Faceta platio onda 270 kn u Tokiću a kod Lagerosa je aftermarket FAE 98 kn...pas mater...

:aua:

Eto ako nekome pomogne super.

Link to comment
Share on other sites

Evo i kod mene danas prestala raditi ručna , samo pišti i daje upozorenje stop i nakon nekog vremena stop se ugasi i ne pišti više ali ručna ne radi, jučer je bila ručna ajmo reći kao polublokirala zadnje točkove pa kada sam kretao naprijed osjetio sam da zadnji točkovi koče obzirom da nisam mogao riješiti problem u prtljažniku sam povukao ručicu i tada ga je otpustilo i nakon toga više ne radi parkirna dali ima tko da pomogne ili samo majstor...

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.