Jump to content

Elektronska blokada motora


Astrea

Recommended Posts

Danas mi dolazio Twingo u posetu ... doduše unutra behu i tast i tašta  banghead.gif. Nešto tastu nije bilo jasno oko uključenja klime (plaši se promaje) i odosmo da pogledamo. Dao je kontakt jednomi  bio tako uključen možda 2-3 minuta, onda isključi i još jednom uključi na nekih opet 2-3 minuta, pa isključen i opet uključen ... nešto čačkanja po prekidačima ventilatora-klime-radija i onda ponovo isključen kontakt. Posle par minuta hoću da ga upalim a on samo vergla bez pokušaja da prihvati. Znam da tast nije imao nikakvih problema pa mi tek onda ništa nije jasno  a0301.gif. Izađem iz kola, gledam i počinjem da sumnjam na tu elektronsku blokadu - nemam iskustva s tim ali sam se naslušao priča. Zaključam kola i odmah otključam i probam ali ne vredi, opet neće da upali. Onda uzmem ključ 8 i otkačim akumulator i pustim ga neko vreme, u međuvremenu pozovem ovlašćeni servis i kažem o čemu se radi i dobijem odgovor da je 'kod' ključa u redu ako sijalica na instrument tabli trepće. Pozovem još jednog znalca  i on kaže da je ključ u redu čim se vidi treptanje na instrument tabli. Prošlo je max. 10 minuta, vratim se do kola, prikačim akumulator i tada auto sasvim normalno upali! Napravim još nekoliko paljenja/gašenja i bude sasvim normalno. Posle još im dekodiram radio i oni odoše srećni i zadovoljni kući. Ko ima iskustva ili da mi da objašnjenje u čemu je bio problem.

Link to comment
Share on other sites

Ako blinka jednom u sekundi onda je ok, ako blinka brzo onda je do el. blokade.

Vjerojatnije je da je do senzora bregaste koji je negdje na spoju motora i mjenjača, tj. na zamašnjaku.

Isti se odšarafi (2 vijka), očisti, i očistiti na zamašnjaku magnet, cca 2x2 cm. Nakon toga trebao bi paliti da mu pokažeš ključ sa terase kafića.

Link to comment
Share on other sites

Tada kada nije hteo da pali nije bilo nikakvog treptanja onog crvenog kruga od cca. 5 mm precnika. Kasnije, posle ponovnog priključenja akumulatora bilo je treptanja ... Baš mislim kako kažeš da treba 1/sec.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.