Jump to content

Brava na vratima zapinje


Alen

Recommended Posts

Ima netko iskustva s bravom vrta koja se zaglavljuje na twingu?

Ljetos zaštekala brava suvozačkih vrata, ručica iznutra se povlači, ali ima veliki otpor, povuče se skoro do kraja, ali fali onaj zadnji klik da se otvori. 

Problem: nikako namjestiti natrag kako je bilo, na prvoj slici označeno 1-3 su štangice kojima se aktivira mehanizam:

  1. otključavanje izvana ključem
  2. otključavanje iznutra onaj okomiti klip
  3. ručica za otvaranje iznutra

iznutra.thumb.jpg.d4b2a4f2a0fa9ee00fcbb6

U pozadini lijevo na fotki vidi se i polugica kojom se vrata otvaraju izvana. Kod mene je problem u br. 3., vrata se izvana otvaraju normalno, mehanizam brave koji je tamo vidliv ide prstima lagano, ali ručica unutra ide teško, pred kraj putanje zapinje onako elastično kao na neku oprugu, ali vrata se ne otvaraju. Nakon nekog vremena ručica pukne, čest kvar na twingu.

Rastavio sam vrata, potrošio cijelo popodne, skinuo oplatu s vrata (fuj onaj crni ljepljivi bitumen), skinuo bravu, očistio detaljno iako nije bilo puno prljavštine, više neka prašina, podmazao i nakon toga radi ok. Teško je uopće otkvačiti te tri polugice, a vratiti ih natrag je nemoguća misija. Uspio sam vratiti dvije, br. 2 i 3, ali br.1 nikako. Mjesta nema, zavučem ruku unutra, smeta ovaj vodilica stakla koja je vidljiva u prvom planu. Na kraju popizdio i ostavio bez toga, sad se suvozačeva vrata ne mogu otključati ključem izvana. Ako jednog dana ne radi centralno ili se aku isprazni, ostaju mi vozačeva vrata za otvoriti.

Došlo hladno vrijeme, počela štekati vozačeva vrata i prije par dana pukla ručica unutra. Skinuo sam je i sad kombinirkama otvaram vrata ili spustim staklo pa izvana potegnem.

Sad je problem, mogu rastaviti i ta vrata, ali vrlo vjerojatno neću moći opet postaviti sve 3 polugice i ostajem bez načina da uđem u auto koji nema struje. Jedino kroz prtljažnik :)

 

Izvađena brava:

brava_skinuta.thumb.jpg.194902a3bace4157

 

Link to comment
Share on other sites

 

Uh koja je to noćna mora! Ja imam problem s bravom na Loganu i prošle godine sam isto tako proveo čitavo popodne skidajući namještajući je natrag.

Kod mene šteka brava na stražnjim desnim vratima i izgleda kao da motorić nema dovoljno snage da povuče mahnizam.. Kod otključavanja neće da otvori a što je još gore kod zaključavanja ponekad stražnja vrata ostanu otključana pa svaki put treba provjeravati. Tada sam sve to rastavio, zavrnuo onu "harmonika" gumicu na motoriću i nasprejao ga iznutra silikonskim sprejem. Nakon toga je radilo dobro ali sad sam ponovno primjetio da ponekad zapinje ... Logana vozim rijetko pa mi za sad to nije problem ali ako se stanje pogorša planiram nabaviti novi motorić.

Kad je u pitanju skidanje i vraćanje tih polugica hvata me jeza pri pomisli na to :jez:. Tijesno je i ne možeš uvući ruku a ako je uspiješ uvući, premalo je mjesta a onda ne vidiš što trebaš napraviti već radiš na opip. Bilo bi puno lakše kad bi se moglo pristupiti s obje ruke ali to nije ni teoretski moguće. 

Link to comment
Share on other sites

Problem riješen renault sprejom br. 4

Izvana se ne može ništa, skinuo oplatu vrata iznutra i ona 3 vijka koji drže bravu izvana, malo je zakrenuo, dobro našpricao i razradio, sad je ok. Ne ide super lagano kako sam dobio na drugim vratima, ali tamo sam skidao, detaljno čistio i podmazivao. Dobro je jer nisam morao skidati bravu.

Privremeno rješenje jer po ovom hladnom vremenu bez garaže nije baš lako raditi po autu. Stavljena i nova ručkica kupljena na ebayu. Svjetlosiva da se poklapa s bojom unutrašnjosti.

 

Edited by Alen
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.