Jump to content

Amortizer vrata prtljažnika.


logan

Recommended Posts

Izgleda da jedini ja imam problema sa svojim Twingom jer nitko drugi ovdje u posljednje vrijeme ne otvara nove teme i ne tražio pomoć ni savjete [emoji12]

Baš sa nedavno sam sebi komentirao kako Twingo ima prejak amortizer zadnjih vrata jer ih pri otvaranju treba pridržavati kad ih katapultira prema gore tako snažno da se cijelo auto zatrese pa me je bilo strah da šarke ne popucaju.

Jučer sam u Twingu vozio motornu trimericu i da je ne vozim na krovu stavio sam je na stražnje sjedalo i ostavio da viri van a vrata su bila otvorena. Nisam išao daleko, nekih 400-500 metara i kad sam došao na odredište primjetio sam da je amortizer oslabio. Nisam više vozio podignutih vrata ali je do noći amortizer potpuno oslabio da više nije mogao pridržavati vrata. Jutros je kao da ga uopće nema. [emoji14]

Je li neko imao slično iskustvo? Vozio sam i ranije s otvorenim vratima a vidim da to i drugi rade ali nisam vjerovao da amortizer tako brzo propadne!?

Možda netko zna gdje je najbolje potražiti novog?

Usput pitanje za Twingo da ne otvaram novi topic: htio bih zamijeniti ležaj amortizera ali ne sam uspio pronaći sistem kako odviti ovu maticu. Ne može joj se pristupiti od posude rashladne tekućine a problem je i držanje konture s imbusom 6 koji je za to, barem se meni čini ipak malo preslab?! 924b7004f4f4ffbbc9e037358488a832.jpg

Poslano sa mog Redmi 3S koristeći Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Za amortizer provjeri u bilo kojoj trgovini auto dijelova, tipa Intercars, ciak ili probaj kontaktirati andelka. Kostaju cca 90-150kn/komad ovisno koja marka.

Sta se tice lezaja amortizera, tesko da ces to skinuti bez zracne pistolje, al potrebne su ti i stege za oprugu, ako ih slucajno nemas nemoj se upustati sam u to.

Potrebno je odsarafiti tu maticu gore i dva sarafa dolje na glavcini i izvaditi amortizer van. Nakon toga ti treba stega da stisnes oprugu i da onda odvidas maticu koja ti drzi dosjed/lezaj/oprugu. Nije komplicirano al je potreban alat.

Link to comment
Share on other sites

tvoj ''omiljeni'' Silux ih ima. Bitna je duljina ukupna, duljina kad je sabijen i snaga. Čak može i sa nekog drugog auta ako su mjere tu negdje a cijena značajno manja. Tamo sam ja uzimao amortizer za haubu megana. Ispalo da paše od nekog passata, 70-ak kn

Link to comment
Share on other sites

Hvala na informacijama. Amortizer vidim i Siluxa za 96 kn ali s njima u pravilu u pravilu imam komplikacije kod svake kupovine pa su mi oni zadnja opcija.

Je li moguće da je amortizer izdušio nakon par minuta vožnje s otvorenim vratima? To mi je velika enigma jer sam i ranije vozio tako, pogotovo staru peticu koja danas ima skoro 30 godina i još su joj originalni amortizeri.

@ kristijan 1710 - Znam ja što treba dalje ali mi je problem odvijanje one matice. Da bi je se odvilo treba skinuti ekspanzionu posudu. Sa bi se ona skinula treba skinuti posudu tekućine za brisače. Da bi se skinulo posudu tekućine za brisače treba skinuti akumulator ali ni to nije dovoljno jer po svemu sudeći treba skinuti još i mehanizam s motorom brisača.

Ako ostaje samo opcija zračnog pištolja onda ću to ostaviti nekom profesionalcu jer nemam zračni pištolj

Link to comment
Share on other sites

Ako je amortizer star, vjerojatno mi je došlo vrijeme. Mijenjao sam nedugo na mojem, cca 100kn u lokalnim autodijelovima, diže se uredno i ne prebrzo.

Link to comment
Share on other sites

Točno, pogotovu pridonosi i truckanje u otvorenom položaju vrata. Silux je ok za te jeftine no brain engaged stvari

Link to comment
Share on other sites

Ako je amortizer star, vjerojatno mi je došlo vrijeme. Mijenjao sam nedugo na mojem, cca 100kn u lokalnim autodijelovima, diže se uredno i ne prebrzo.

Amortizer nije star, barem nije po mojim mjerilima :deda:. Osim što se diže treba i da čvrsto stoji :rotfl:

Vjerojatno je ipak truckanje doprinijelo njegovom kraju jer ipak je bilo i par stotina metara poljskog puta a to nikako  nije dobro kad je amortizer krut i još k tome samo jedan a vrata na svakoj neravnini skakuću gore - dole. To mi je škola za ubuduće a i onima koji pročitaju ovaj topic :excl:

Link to comment
Share on other sites

da si bar malo zatvorio vrata i zavezao ih za branik nebi se to dogodilo

Link to comment
Share on other sites

Ciak auto ima amortizer za nekih 90-tak kn. Trenutno ga nemaju na stanju u našem dubrovačkom dućanu pa su ga naručili. Trebao bi stići kroz par dana.

Poslano sa mog Redmi 3S koristeći Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.