Jump to content

Sto ste danas napravili za sebe, kucanstvo ili nes slicno?


zeko

Recommended Posts

Jedan od najljepsih pogleda definitivno, a onda u Crljenik kod Ive na balote, gemist i nesto ispod peke 😀

Link to comment
Share on other sites

Što se plina u klimi tiče, nije baš jednostavno... ako curi treba izvuć plin, stavit bocu na vagu i pustit koliko je propisano za tu klimu i većina piše do 10m cijevi, preko toga, treba nadodat. Količina plina se ne vidi na manometru... postoje i skuplje stvari, rekuperatori koji skupe plin, izvažu i krkne se točna količina... ali to je teško potezat po terenu... njih uglavnom bolji auto servisi imaju

 

Link to comment
Share on other sites

On 24. 05. 2020. at 10:11, Vladek said:

Dosta kosim sa raznim flaksericama - koristim 5 komada, raznih veličina i jačina. Neke više, neke manje. Malo sam skeptičan što se tiče ovog rješenja. Uglavnom radim sa održavanim površinama pa mi nož rijetko kada zatreba, a i s njim treba oprezno jer mi se znalo desiti da u visokoj travi ne vidim busene i tada mi dobro zna odbiti flaksericu. 
Ovdje bi me bilo frka pucanja lanca i komada koji bi nakon toga mogli letjeti. Vidio sam da neki stavljaju sajlu umjesto flaksa, ali to mi je ludost jer kod pucanja sajle također može doći do ozbiljnih ozljeda čak i sa zaštitnom opremom.
Prošle godine sam uzeo u Husquarni pojačani flaks, koji unutar sebe ima tanku žičicu i definitivno je poboljšanje u odnosu na standardni jer se manje troši kod košenja uz beton. 

Nakon nekoliko korištenja glave s lancem proučio sam njene dobre i loše strane. Za mene koji često kosim površine uz zidove, kamene međe i općenito neravna mjesta gdje iz kamenjara raste trava i korov te razne tvrde drvenaste biljke poput kupine, drače i i drugih nepoželjnih biljaka glava s flaksom je većinom nemoćna a nož od udaraca u kamen izaziva teške udarce nepoželjne za stroj ali i za kosca. Ovo je sada za mene pravo rješenje, mogao bih reći kompromis koji će zamijeniti skoro sve dosadašnje priključke koje koristim na trimerima. Do sada sam zbog različitih vrsta terena tijekom samo jedne košnje više puta morao mijenjati glavu s niti i nož. S lancem sada kosim travu na ravnoj livadi ili gustiš i šikaru uz zidove i stijene. Lanci imaju čvrsta uporišta na dva kraja tako da čak i slučaju pucanja neke karike lanca on i dalje ostaje pri glavi. Glava koju sam kupio dva lnacakoji se sastoje od 16 karika tako da pri rotaciju imaju promjer od 35 cm. Zaključio sam da je to prevelik i nepotreban promjer jer ima prevelik radni zahvat čime opterećuje stroj i prijenosni mehanizam. Stoga sam oba dva lanca skratio za po dvije karike i dobio  ukupni promjer od oko 31 cm sto je približno promjeru trokrakog noža. Time sam ujedno smanjio cetrifugalne sile i opterećenje prijenosa trimera a usput i prilagodio mom profi Solo trimeru kojem štitnik ima ograničenu udaljenost od glave te bi bez skraćenja lanac pri vrtnji udarao u njega.

Napominjem da NIKADA ne kosim sa skinutim štitnikom noža što primjećujem da mnogi čine.

Što se tiče trošenja lanca, već je netko napisao da se pojačano troši sredina tj. onaj vrh koji čini obod kruga pri vrtnji. Kod košnje u kamenjaru to će biti još više izraženo međutim, zamjena lanca je vrlo jednostavan zahvat. Za tu svrhu slobodno može poslužiti stari istrošeni lanac od motorne pile koje samo treba otkinuti na određenu duljinu. Ja imam više pila s različitim lancima pa sam od lanca male Stihl MS 190 napravio dva komada za  "teminator" glavu. Takav lanac je tanji i lakši od ovog koji je došao na terminatoru pa ću ga koristiti na trimerima manje snage i slabijeg prijenosnog mehanizma jer će pri vrtnji proizvoditi manje opterećenje.

Lanac se prije košnje ali i tijekom pauza lako provjeri i uoči eventualna oštećenja. Pucanje ili neka anomalija se odmah osjeti na pojačanim vibracijama što je znak za trenutno zaustavljanje tako da ne bi trebao predstavljati znatno veću opasnost od ostalih rotacionih dodataka na trimeru. Po mom iskustvu je najveća opasnost prikošnji trimerom kad u travi naletiš na staklenu bocu ili nešto slično. Tada krhotine lete kao geleri pa je moj savjet da uvijek treba koristiti štitnik noža te svu osobnu zaštitnu opremu.

Nadam se da će ovaj moj opširni post bit barem nekom od koristi :zubo:

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 26. 05. 2020. at 17:01, zac7654321 said:

kolko se moraju susit sicevi nakon tretmana?

Počneš ujutro nakon doručka i kad si gotov ostavi ga na ljetnom suncu s jednim ili dva prozora otvorena. Do 3-4 popodne je suh k'o barut :D

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Napokon raskupusao Toshiba klimu i počistio  malo detaljnije.

Prvo posebni nastavak za usisivač da se izvuče prašina iz isparivača:

246029928_usisavanje_isparivaa.thumb.png.87d12c4b88515d42cc94789d5d7a03d5.png

Nije išlo inače niti uskim nastavkom. Prašina kao da se zapekla, baš je trebalo ostrugati.

Problem je što nisam uspio skinuti ventilator niti ove lopatice dolje za usmjeravanje zraka. Previše posla, treba skinuti elektroniku s desne strane, na slici ispod vidi se  dio osovine turbine - ovo okruglo crno s boka unutar bijele plastike. Turbina se izvlači sastrane, ali treba skinuti nekoliko šarafa, dolje lopatice (koje nisam skužio kako), odvojiti isparivač od kadice (što isto nisam skužio kako), dignuti ga malo gore i  izvući turbinu na stranu :bang:

*ebo japance komplicirane.

629786382_isparivaiventilator.png.16846a417e52ef25f8a197d6e79f09c3.png

Onda sam tankim kistom s donje strane strugao prašinu s ventilatora i pritom usisavao. Nije lako išla dolje, kao zapečeno je to.

E tu je otišlo prilično vremena :)

Nakon toga po isparivaču dvije ruke pjene (Zep foaming coil cleaner) i ostavio da se to malo razmoči. Oprao sve vanjske plastike, elektro i obični filteri. Neki kvazi zeolit filter se sjećam da je nekad bio, to smo davno izgubili :)

Onda sam napao parnim čistačem. Nisam htio previše jer se dosta grije isparivač, ali barem sam protjerao tog smrada dolje u kadicu.

Na slici gore vide se nekakve smeđe fleke po isparivaču, to ne znam što je bilo, nisam uopće vidio prije jer je ispod plastike. Pod prstima ljepljivo, ali nije ni hrđa ni plijesan. Para skinula bez problema. Isparivač čist ko suza.

Nakon toga isprao sve još jednom onom špricom na boci na napumpavanje i vodom. Otišao pogledati vani i skužio da je iz odvodne cijevi pokraj terase iscurila neka ružna smeđa tekućina, bljak.

Kad se iscijedilo i malo prosušilo opalio Zepynamicom za dezinfekciju.

Sklopio i upalio, prvo hlađenje i ventilator na full, neka izleti smrad ako još čega ima, nakon toga stavio na odvlaživanje i evakuirao familiju u grad na sladoled dok kemija isparava po stanu :)

Klima ugašena i sad već nekoliko sati suši, uvijek tako napravi nakon hlađenja - otvori malo i lagano vrti ventilator unutarnje da osuši isparivač.

Za vikend napadam vanjsku, izgleda da je negdje odvodna cijev kondenzata od vanjske preko zida izvan terase lagano zaštopana. Dok sam ispirao isparivač unutra, curilo je vani i iz cijevi i iz vanjske jedinice. Znači da ne odlazi dovoljno brzo i bazenčić se napravio u vanjskoj.

Trošak: 85 kn za Zep coil cleaner (dezinfekciju imao od ranije). Potrošilo se možda trećina spreja. Plus vrijeme.

Ušparao min. 300kn i napravio bolji posao nego ovi fušeri koji su dosad servisirali.

I naravno onaj dobri osjećaj da si nešto sam napravio :)

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Kupio udarnu bušilicu za 145kn :D:D:D
https://www.mall.hr/elektricne-busilice/einhell-udarna-busilica-te-id-750-1-e-4259671

Za te novce nek' se nađe. Ima metalnu glavu i spindle lock.

Od onoga što sam primjetio: ne dolazi s nastavkom za usisavanje u koferu, motor iskri puno više kada se vrti obrnuto od kazaljke na satu i kad se sporo vrti kao da nešto lagano grebe o nešto unutra u ritmu rotacije. Ne znam je li to normalno za te bušilice...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ne bi trebalo biti ništa neobično. Motor se uglavnom vrti u smjeru kazaljke na satu i tako troši četkice pa kad okreneš smjer uglačani sloj kolektora i četkica ne sjeda jednako pa može iskriti. Ispuštanje čudnih zvukova pri smanjenim okretajima je također normalna pojava. Einhell zadnjih godina radi solidne alate tako da bi to trebala bit dobra kupovina.

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@logan Probušio sam jučer tri rupe u armiranom betonu s vrlo malo otpora. Akumulatorska bez čekića se na istom zidu s istim svrdlom prilično pomučila. Glava bušilice je dobra. Ima brzostezajući prihvat, svrdlo je centrirano i ne vijuga kad se stegne, a spindle lock radi glatko.

Za sada sam vrlo zadovoljan i preporučam svakome dok traje akcija.

Edited by Med0
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Danas riješio viseće ormare u sobi. 3 ikea ormara 80x100 cm

 

F11FC0A5-4710-417B-83B0-DFA94657C96F.jpeg

D5EEB872-EDDD-4E90-8CC4-75B5CFBD80B1.jpeg

83C44C37-AC0B-4253-A6D0-1F5E2F1D8C5B.jpeg

Nakon toga uživanje na balkonu

0D94909E-895E-4626-93DB-2E2306B2F3E2.jpeg

Edited by fabi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nastavljam sapunicu o trimerima.

Glava trimera tzv. Terminator s lancem motorne pile je ipak pao na hard testu. Izdržao je nekih sat-dva intenzivnog rada ali je na kamenitom terenu pokleknuo.

Ne predstavlja problem direktan udarac u kamen već u kose tvrde površine pa otpor centrifugalne sila koja djeluje na lanac mijenja pravac sile, koja lomi lanac na najslabijoj točki a to je u pravilu već oslabljena zakovica.

Tako je i moj lanac puko bez ikakvih opasnih posljedica i to negdje blizu sredine petlje tako da su obje polovice lanca ostale čvrsto vezane za glavu.

Odlučio sam se za ideju koju sam razmatrao već ranije da lanac pile zamjenim običnim lancem.

Kupio sam lanac debljine 3 mm i ponovno mu dva kraja spojio u petlju u glavi trimera na mjestu gdje je ranije bio izvorni lanac pile.

Kratki test košnje s njim je dao odlične rezultate ali i puno manje trzaje i vibracije pri udarcima u tvrde predmete. Moglo bi se reći savršena kombinacija.

Međutim i ova priča ima ALI... Lanac koji sam kupio je obični jeftini željezni lanac, mislim TLZ (Tvornice Lanaca Zagreb) kojem su spojevi karika samo površno zavareni pa pri velikim silama i udarcima dolazi do pucanja vara i rastezanja karika na sredini petlje.

Sljedeći korak je potraga za kvalitetnijim lancem koji ima čvršće zavarene karike. Nadam se da ću u nekoj od trgovina nautičke opreme pronaći lanac od inoxa koji će biti dovoljno čvrst da izdrži sva naprezanja. cfb42e180c6882f7a7c8d1194bad6b93.jpg4dc89815c7e94b80de7fa4183f5ae85e.jpgb1c1ca98b5ab6a6629e8348bf2195b23.jpg

 

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

 

 

 

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

S tim kad radiš treba i pancirka, kaciga, rukavice, štitnici za noge,... ma najbolje ono odijelo za bombe razmontiravati 🙂

 

  • Like 2
  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

E sad to više nije kosilica, to je mlatilica sunce ti žarko :D

 

Link to comment
Share on other sites

to kad se razleti ubiješ ili sebe ili najbližeg suradnika

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

On 09. 05. 2020. at 12:32, El.komandante said:

Nisam udomio dlakavca al sam si napokon kupio i smontirao propisno svetiste 😁

Ikea uz malo modifikacije i deri misko dok susjedi ne polude😆

IMG_20200508_211553.jpg

jooooj!!! big mistake!! zvučnici nikako na istu poglogu kao i phonograph!!!   daj neke stalke sklepaj!! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kao i uvijek mjesto nam radi probleme, tj nedostatak istog.

Htio sam ih ja na stalke smjestit ali uz ovu policu nije islo

Link to comment
Share on other sites

Izvuko iz šupe mašinu od kvada koju sam kupio prije 2 godine za rezervu pa reko aj idem ju slozit nek bar stoji ispravna. Ostala bez ulja i zaribala i jos je neki majmun pedalu za šaltanje zavario pa sam i osovinu mjenjaca zamjenio, zamjenio radilicu sklopio blok, cilindar naso neki manjeg promjera ali po visini vislji od orginala pa ga skratio samo ga moram dat zbusit po novom klipu, sutra mi jos ostalo ventile i gumice zamjenit

IMG-20200601-014842.jpg

IMG-20200601-023757.jpg

IMG-20200601-160400.jpg

IMG-20200601-171937.jpg

IMG-20200601-173118.jpg

IMG-20200601-173446.jpg

  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Planirao montirati drzac za bicikl u spremiste, radi se o ovome:

https://www.decathlon.hr/zidni...c-za-2-bicikla-id_3230614.html

Radi se o zgradi iz 2007. gdje su zidovi spremišta od punog zida (lijevani beton) i žbuke (sep ili nesto slilčno neznam koje debljine) pa sam izbusio rupe za tiplu 8*50 i zašarafio vijak 5*60 ali mi tiple i vijci kad objesim bajk ispadaju iz zida.

Bajk nije tezak, cca 11 kg plus taj nosač a tiple i vijke sam imao doma pa da ih iskoristim ali moram ipak po duze tiple i vijke.

Bauhaus i Pevec su mi najbliži pa sta da uzmem a da bude cvrsto i stabilno?

Jos samo da kazem da provrti na nosacu nisu bas velike, vijak fi 8 mm neide kroz te rupe a da izbjegnem da ih moram proširivati.

Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk

Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Kakve si tiple stavio?

Ako je beton dobar, uzmi prave metalne tiple za beton i ne bi se smjelo vaditi van. Samo dublje u zid ispod zabušiti, a ne u žbuku da drži.

Izmjeri koliko ti duga tipla treba i u željezaru, svi to imaju, pitaj tamo.

 

Link to comment
Share on other sites

Ma zid je dobar mada neznam koliko je sep debel..Probao sam s nekim plasticnim Fischer iz Bauhausa, idem popodne onda po metalne tiple.

 

Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

da, stavi duže tiple, obavezno za beton

btw, s kojim borerom si bušio? veličina

Edited by Krule
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.