Jump to content

Zaštita kartera za Clio II


Med0

Recommended Posts

Otkako sam kupio auto htio sam staviti zaštitu kartera na auto. Nisam to učinio jer dva koncesionara u kojima sam se raspitivao mi nisu mogli pomoći. Nisu znali koja točno zaštita ide na moj auto niti s kojim kopčama i šarafima se to montira an prednji nmost, a nisu htjeli preuzeti rizik na sebe ukoliko krivo naruče nego po principu, plati pa ako ne paše sorry 😏

U ponedjeljak mi se obilo o glavu što sam odustao od toga.

Vratio sam se s posla doma. Dva sata poslije me dočekala lokva ulja ispod auta. Long story short: na kiši sam nešto pokupio na Slavonskoj aveniji, a nisam to skužio. To nešto je blago sastrugalo po karteru, udarilo u čep kartera, te od udarca lagano savinulo brtvu na čepu i karter. Uz to lupilo je u desni krak mosta koje se lagano savinuo.

Karter je poravnat i stavljena je nova brtva. Auto vozi ravno i ne slini po cesti. Na šipki od ulja se ne primjeti da je skoro išta iscurilo.

Uglavnom, da li netko zna koja zaštita kartera ide na Clio II benzinac? Radi se o komadu plastike koji se stavi na prednji most i pokrije prostor motora od ispod. Kataloški brojevi koje sam našao su:

OEM 77 00 417 494 — RENAULT
OEM 82 00 131 768 — RENAULT
OEM 82 00 158 866 — RENAULT
OEM 8455362 — RENAULT

 

karter_ulje.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ima toga na eBayu i sl., ali glavni problem je u tome što ne znam da li odgovara na moj auto niti kako utvrditi da li odgovara.

Link to comment
Share on other sites

Ja sad ne kuzim kakvu bi bitnu razliku u ovom slucaju napravilo, da si imao tu plastiku monitiranu. Ako ti je nesto toliko jako udarilo da je ostetilo metalni karter, sta bi bitnog promijenilo, da je udarilo prvo u plastiku?!
Ili ja nisam shvatio sta je pjesnik htio reci.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ne bi zapelo za čep katera koji strši prema van. I nije jako udarilo. Da je jako udarilo sad bi imao novi karter na autu....

Zaštita je od žilave plastike koja absorbira udarce.

Frendica na Cliu II dCi nije imala tu zaštitu. Digla je granu s ceste koja joj je skinula kanalni remen i svašta nešto. To je bio kraj auta.

Link to comment
Share on other sites

Kupis alu lim rebrasti 1/2mm I iskrojis sta ti pase odgovara sve mozes sam busilica I mala brusilica...A mislim da tog imas u ovim centrima tipa pevex bauhaus..Na mostu I krakovima bi trebale bit vec rupe za sarafe 6mm. 

https://www.bauhaus.hr/aluminijska-rebrasta-ploca-1000-x-600-x-1-5-mm.html

Edited by macak
Link to comment
Share on other sites

Moj savjet je da kupiš polovnu originalnu čitavu plastiku, ove plastike iz siluxa ili gdje već zaboravi, ili pripasivaj/buši rupu. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Moj clio dci isto nije imao tu zaštitu kad je kupljen, naknadno je ugrađen original. Davno bilo, sjećam se da je koštalo ko spk.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Alen Imaš možda kataloški broj i neku fotku od ispod?

Muči me to što za dizla i benzinca daje isti kataloški broj, a rupe na karterima nisu baš na istim mjestima :) 

Link to comment
Share on other sites

99% sam siguran da je na mojem ova plastika pod br. 1 kao na slici, ima tu okruglu rupu gdje je čep kartera. Na mojem je to ugrađeno kod koncesionara davnih dana,  kad je auto bio čini mi se godinu dana star.

Ovo kaže dialogys za moj dci, ali me pita ove kombinacije:

1 (without underbody protection SSPSCS) 8200158866
2 (with underbody protection PROSCS) 8200208420

Ali pored ovih ima još i nekih valjda starijih šifri.

Najbolje bi bilo da ti pogleda netko tko ima online pristup do mreže pa po VINu izvuče.

dialgoys_46_plastična_zaštita.png

Link to comment
Share on other sites

Mislim da to nije imao 1.2 motor. 1.5 dizel da i mozda 1.6 16v GT 130 ks..

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.