Jump to content

[Clio 2 1.2 16V] Amortizeri, opruge i popratni dijelovi


ThePornstar

Recommended Posts

ThePornstar

Nakon nepunih 200.000 km (fali još 3 k) na origigi amortizerima/oprugama, došlo vrijeme da se momci žene 😀

Propišao mi je prednji lijevi amortizer. Auto se nije nagnuo, ali imam osjećaj ko da je amortizer zaštekao. Svaka rupa na cesti daje osjećaj ko da će probiti muldu od udara. Kad ga hoću zanjihat s te lijeve strane, ne događa se ništa.
Za amortizere i opruge znam da ću uzeti Sachs ili Kayabu, ali ne znam koji brend odabrati za ležajeve/kape amortizera. Što preporučujete, a da ste mijenjali i niste imali problema nakon ugradnje od toga?

Što se tiče donje kape za oprugu koja sjeda u šalicu amortizera, nju ne mogu nać u ponudama. Stradavaju li one inače, tj. treba li ih mijenjati ili je dovoljno oprati i osvježiti glicerinom? 

Unaprijed zahvaljujem na feedbacku :)

Link to post
Share on other sites
borny

Ležajeve uzeo SNR od Anđelka prije 2-3god i zaaad je sve ok. 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Med0

Kayabe imam iza i tvrđe su od originala, model KYB RJ5209. Zadnji kraj mi je kao da vozim RS-a. Test učinkovitosti zadnjih amortizera s tim oprugama mi je skoro 80% sa 15god starim tvorničkim amortizerima :D

1530149300_OprugezadnjeKYB.thumb.JPG.36399a1769820549ee61bae333ba840e.JPG

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
borny

Za opruge i amortizere nemam što pametno reći jer su amortizeri original, a opruge Eibach -30mm.
Pratim što ćeš uzeti od amortizera, možda i meni zatreba.

Link to post
Share on other sites
ThePornstar

Borny, tnx na feedbacku, također sam uzeo komplet SNR set za obje strane.

Medo, hvala i tebi na javljanju još jednom. Jesi zadnje opruge uzimao po boji starih ili napamet? Vidim da Sachsov katalog baca čak 3 kombinacije za zadnje, s napomenom da su sve opruge istih dimenzija, ali uz različit color coding (oznake u boji za elastičnost/tvrdoću, za one koji ne znaju, a nisam ni ja pojma imao). Morat ću pogledat koje oznake su sad na autu, ako su opruge uopće original (nisam zagledao zadnje, osim provjere da nisu popucale).

Čuli smo se za prednje opruge, gdje je mogućnost izbora poprilično svedena na 1.2 16V s klimom (green + red, 390 mm visine) i za auto bez klime (yellow + red, 360 mm visine).  

Ugl. dijelovi su kod mene, sad samo čekam termin za ugradnju kod majstora. Uzeo sam SNR set kapa/ležajeva, Sachs twin-tube plinske amortizere i Suplex opruge (green + red, 390 mm) jer Sachsovih nije bilo. Pričam za prednji kraj zasad, a vidjet ću hoće li novi prednji kraj otkriti koliko je zadnji loš.

Link to post
Share on other sites
Med0

Belinići su mi ugradili opruge. Kasnije kad sam gledao te Kayabe su točno za moj model auta po Kayabinom katalogu pa tu nema nikakve greške. Moguće je da je KYB malo deblja ili malo tvrđa opruga od originala. Moje originalne zadnje opruge imaju jednu zelenu točku. Prednje opruge imaju zelenu i crvenu točku, imam klimu.

Da sad moram stavljati amortizere išao bi na Bilstein B6: prednji 35-051145 52mm razmak rupa, prednji 35-051169 58mm razmak rupa, zadnji 24-065733 52mm razmak rupa.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
ThePornstar

Zanimljivo je ovo za zadnje. Taj model Kayabe koji imaš je duljine 278 mm (Coil spring with inconstant wire diameter), drugi po katalogu je RX5209 s duljinom od 222 mm (Coil spring with constant wire diameter), a treći RX6965 (213 mm, reinforced verzija, također kaže "Coil spring with constant wire diameter").
Kod Kayabe nema color codinga.
Sachs nudi "samo" 3 opcije za opruge (red, green i/ili purple), pod istim brojem (996 493), sve visine 224 mm.

Edited by ThePornstar
dopunjeno
Link to post
Share on other sites
ThePornstar

Zamijenio sam taj komplet konačno. Auto je udoban s ovom kombinacijom, doduše malo je i viši jer su obje prednje opruge bile puknute. S vremenom ću i zadnje opruge promijenit jer mi se čini da je sad prednji kraj viši od zadnjeg :D

Na starim prednjim oprugama nije bilo oznake s bojama pa pretpostavljam da su već mijenjane. Zaboravio sam majstoru reć da pogleda oznake na zadnjim oprugama, ali to ću sam, prije nego krenem u nabavu dijelova.

Link to post
Share on other sites
ThePornstar

Prednji amortizeri - Sachs, twin tube plinski (kat. br. 314 739)
Prednje opruge - Suplex, 390 mm visina za 1.2 16V s klimom, red + green oznaka boja (kat. br. 27108)
Komplet ležajeva/kapa amortizera/opruga - SNR (kat. br. KB655.07)  

  • Thanks 2
Link to post
Share on other sites
×
×
  • Create New...

Important Information

Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja..