Jump to content

Različiti normativi sata u različitim ovlaštenim servisima


marttin

Recommended Posts

Pozdrav,

trebao sam odraditi zamjenu kanalnog remena. Prvi servis u koji sam se javio nije to imao kod sebe, trebao je prvo naručiti, ali mi je dao ponudu u kojoj stoji količina rada 0.9 sata. Drugi servis u kojem sam to odradio tvrdi da je ovaj prvi sigurno pogriješio (iako radni nalog ide po broju šasije), i da se remen u mojoj GT verziji sastoji od dva dijela, te su stavili količinu rada 2.1 sat. Ukratko, cijena kod prvog bi bila 954kn bez PDV-a, a kod drugog je ispala 1553kn bez PDV-a. Ne optužujem ni jednog trenutno jer ne znam, možda prvi stvarno je pogriješio, ali čisto da vidim ima li tko ovdje iskustva s takvim razlikama iz različitih servisa.

Pitao sam i Renault Hrvatska mogu li ovi tako stavljati proizvoljno broj sati, na što sam dobio odgovor da su oni samostalne pravne osobe koje posluju na vlastiti račun u okviru djelatnosti za koju su registrirani.

Ako je to tako, ubuduće prvo tražim ponude iz svih servisa u Zgu, a tek onda odlučujem u kojem ću raditi, koji mi da najjeftiniju ponudu.

Link to comment
Share on other sites

A kaj te muči dal će prvi raditi 0.9 ili 0.36 ili 19.43h?
Dao ti je povoljniju ponudu od ovih drugih.

 

EDIT: Kod nekoliko različitih mehaničara sam mali servis (ruke) plaćao 150-200kn, dok mi je jedan dao ponudu 800kn?

Edited by NepoznaT
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, NepoznaT said:

A kaj te muči dal će prvi raditi 0.9 ili 0.36 ili 19.43h?
Dao ti je povoljniju ponudu od ovih drugih.

 

EDIT: Kod nekoliko različitih mehaničara sam mali servis (ruke) plaćao 150-200kn, dok mi je jedan dao ponudu 800kn?

Ovo su ovlašteni servisi. Jel ne bi trebali imati točno definiranu količinu vremena za zamjene ili popravke? Znači jedan može tako reći da je na mijenjanje ulja potrošio jedan sat za koji rad naplaćuje 270kn, a drugi može reći da mu je za to isto trebalo 3 sata pa ti je samo rad naplatio 270×3...

Edited by marttin
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, mata73 said:

Trebali bi imati i imaju normativ za svaku pojedinu stavku koju obavljaju

A da li bi trebali imati iste normative ili sami to definiraju svatko za sebe?

Link to comment
Share on other sites

Davne 1972-e pa do 1974-e sam radio na teretnom programu, to govorim stoga jer smo imali kao ovlašteni servis tvorničke norme. Te norme su nam bile dozvoljene za povećat do najviše 30% i to samo za one poslove gdje nije bila dostupna oprema kao u matičnom tvorničkom servisu. Tu se prvenstveno radi o lošijim dizalicama ili nekoj visokospecijaliziranoj opremi . To je bilo tako propisano i nije niko stranci smio naplatiti više radnih sati neg je propisano za pojedine poslove.  Stim da naravno ako si napr počeo raditi kvačilo pa nađeš da je zamajac loš te mora na obradu ili zamjenu to bi poslovođa dopisao i naravno dobio bi više norme. A norma se izražavala u poenima  s tim da je poen bio 1 minut . Dakle dobiješ za x posao radnu listu sa 240 poena to je bilo naravno 4 radna sata. Ako si završio za 3 imaš 1 sat prebačaja norme i to ide u ukupan zbir za mjesec prebačaja norma sati . Logično o tom koliko si imao više prebačaja norma sati za tekući mjesec veća je bila i plaća. 

A ukupan račun za stranku koja je najčešće bila poduzeće je ovisio o norma satima koji su predviđeni i naravno o potrošnom materijalu i svim djelovima koji su dignuti na taj radni nalog.

Link to comment
Share on other sites

Nađi ok mehu,zaboravi na pravljenje inventure sa zvanjem za svaki k. Ubit ćeš se.


Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Servis za elektricni ficek 500 varira od 150€ pa do 400€. Svi po redu rade isto tj. nista... evtl zamjena nekih tekucina i kontrola.

Kolko sam nekad pratil, mnogi iz Zg rado idu u ZAK u Karlovcu jer su dost jeftiniji, a ljubazniji i profesionalniji. Ne znam kak je sad.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.