Jump to content

Sigurnost i povjerenje - bliski susreti i iskustva


MaRiO_St

Recommended Posts

Ne vidim nigdje neku prigodnu temu, pa otvaram ovu općenitu, zbog jedne zanimljivosti koju bi volio podijelit s vama, da se možda i vi sutra ne opečete :bigl:

Bio sam poslovno sa službenim autom u istri u četvrtom mjesecu i zaustavila me policija s radarom da sam, po izmjerenoj brzini, vozio 90 km/h na sat izvan naseljenog mjesta, gdje je postavljenim znakom ograničenje brzine 50 km/h.

Za znatiželjne evo link na točnu lokaciju: https://maps.app.goo.gl/FFFvA9GwwuJx12ob6

Na licu mjesta sam dobio obavjest o počinjenom prekršaju prema čl. 54 stavku. 3 ZOSPC-a. 

Scan.thumb.jpg.da4d93e6a6e9b5de95cb3b202094cf8e.jpg

 

Da vam skratim muke, evo članak 54:

"Članak 54.

(1) Na cesti izvan naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom, a najviše:

1) 130 km na sat na autocestama,

2) 110 km na sat na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti,

3) 90 km na sat na ostalim cestama.

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 660,00 do 1990,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 260,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 60,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 10 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

(5) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 2. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:

1) najmanje tri mjeseca, ako je prekršaj počinjen drugi put,

2) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.

(6) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 2. ovoga članka. "

 

Kako sam odbio platiti 50% kazne na licu mjesta, preuzeo sam obavijest i nastavio dalje bez puno razmišljanja, jer ionako čekam dok PU pošalje prekršajni nalog na nadležni sud, dok sud pokrene prekršajni postupak, dok mi pošalju obavijest, pa ću o prigovoru razmišljat kad do toga dođe za par mjeseci... I danas dobijam u pošti obavijest o počinjenom prekršaju:

01.thumb.jpg.244a584405771d870d12d420abc0dbde.jpg

 

Primjetite da u ovoj obavijesti piše prekršaj kažnjiv po čl. 54. st. 4. ZOSPC-a, i kazni od 60 €, koju, ukoliko platim 50% u roku 3 dana se smatra u cijelosti plaćenom i ne pokreće se prekršajni postupak.

Dakle, ničim izazvani su u policijskoj upravi došli sa kazne od 130 € na kaznu od 30 €.

Da stvar bude još bolja, iz dosade sam išao vidit kako sam ispao na slici, jer se sad i to može preko e-građana, i nađem ovo:

preuzmi.jpg.355f31e4c0c520c098413acb969bb7e7.jpg

 

Dakle izmjerena brzina 79 km/h, umanjena za 10 km/h tolerancije je 69 km/h. Simbolično :bigl: Lijepo bi ga popušio da sam iskoristio "ako nazovete odmah" i platio 130 € na licu mjesta.

Sigurnost i povjerenje na najjače.

Sad samo razmišljam da ovo sve proslijedim na mail interne kontrole, ili kao zabrinuti građanin da se i drugima ne dogodi nešto slično na 24 sata, oni mi možda i plate za vijest...

Edited by MaRiO_St
  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Pretpostavljam da si na licu mjesta komunicirao samo sa jednim službenikom. I to sa onim koji piše, onaj koji čita je ostao u vozilu ili kod radara.

I tu se desilo ovo na sto se ti buniš. 


Šalu na stranu, neznam ako aludiraš da su te htjeli nelegalno oderati? Mislim da su njima ti blokovi u koje pišu kazne svi na broj i da u izvještaju moraju točno sve navesti, neznam da li tu postoji način da mrknu lovu i opravdaju nedostatak listova. Šta da si htio platiti karticom? 
Pretpostavljam da je u ovom konkretnom slučaju ipak bila samo grešku.

Za razliku kad su meni nabili kaznu da nisam stao pješakinji u Opatiji. I nisam jer nije bilo nikog na pješačkom taj tren. Njih je bilo 3 a ja i pas sami u autu. Platio sam taj faul i dobio gratis vrijeđanje službenih osoba.

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

bio je stari brko s kolegicom koja je izgledala ko da je jučer s akademije i da nema pravo glasa, tako da vjerojatno imaš pravo :bigl: ...a to da su me htjeli oderat je činjenica bez obzira na to jesu li htjeli stavit pare sebi u đep ili u državni proračun a sebi samo podebljat "statistiku", meni je sasvim svejedno 😛

 

kako "greškom" možeš napisat prekršajni nalog na 90 km/h a imaš sliku sa izmjerenom brzinom 79? i onda još napisat kaznu za krivi prekršaj... malo mi je to previše "greški" čak i za prometnog policajca.

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Vjerujem da je došlo do greške u komunikaciji između dvojice policajaca, jer koliko shvaćam, problem je nastao oko tih +/- 10km/h...

Link to comment
Share on other sites

Stvarna izmjerena brzina je 89 km/h.

Umanjeno je 79 km/h jer uređaj automatski umanjuje (strelica prije broja prema dolje)

Greška je nastala do i više od 30 km/h u opisu prekršaja i policajac koji te zaustavio je pogriješio u zakonskom opisu pisanja kazne... očigledan faktor ljudske pogreške

Od 1.1.2023. U RH nije moguće više plaćati kaznu odmah gotovim novcem nego samo i isključivo na pos uređaju karticom tako da se eliminira "stavljanje" u džep jednog dijela, a uplate drugog dijela u proračun. Zato je i uveden rok od 3 dana u pola iznosa ako čovjek nije u mogućnosti platiti karticom odmah...

Da si i platio kaznu veću nego je zakonom propisano kad bi se unosilo u određene evidencije sustav bi odmah registrirao ljudsku pogrešku i nebi dao završetak rada i vratio bi ti se dio pretplaćenog novca iz državnog proračuna ( vjerojatno bi ti na adresu došli i tražili te broj računa i da potpiseš zahtjev za vraćanjem novca).

Što se tiče 89 ili 90 km/h je moguće da je kamera i uhvatila 90 km/h ali u trenutku slikanja je to palo na 89, a policajac ako je gledao u uređaj vidio je svojim očima 90 i bio uvjeren da je ta brzina, a nije išao naknadno provjeriti spremljenu fotku

Link to comment
Share on other sites

@dizna pa u nekom normalnom sustavu bi trebalo bit tako, ako ćemo bit optimisti. jel znaš neki konkretan slučaj da se tako nešto dogodilo? :bigl:

Link to comment
Share on other sites

Vodim se uvijek pretpostavkom da svatko može pogriješit, pogotovo mi ljudi...

1 hour ago, MaRiO_St said:

@dizna pa u nekom normalnom sustavu bi trebalo bit tako, ako ćemo bit optimisti. jel znaš neki konkretan slučaj da se tako nešto dogodilo? :bigl:

Nije mi poznat sličan slučaj, ali znam da sva ministarstva uredno vraćaju višak plaćenog novca.

Osobno mi je obračunat porez za kupnju nekretnine za iznos veći od 20% nego je trebao bit (greška djelatnika/ce pri pisanju riješenja) i dobio sam obavijest istim načinom kao i porezno riješenje prije da će mi biti vraćen iznos pretplaćenog novca jer je došlo do greške u obračunu i da dostavim broj računa na koji će se novac uplatit

Još jednom ponavljam da je ovdje policajac očigledno pogriješio i siguran sam da si odmah platio 130 eura (legalno i zakonito na pos uređaju) da bi te netko kontaktirao zbog vraćanja pretplaćenog novca

Opet se vodim pretpostavkom da ako postoji fotografija izmjerene brzine, uz to za plaćanje na posu bi dobio listić i još potvrdu o plaćenoj kazni i nevidim kako bi se policajac uz sve to nezakonito materijalno okoristio i da je uopće imao takvu namjeru, jer i njega bi vjerojatno netko pitao što je s tim kad bi se greška uvidjela

Velim 90 je baš brzina koja se preklapa i do 30 km/h je 60 eura a više od 30 km/h je 260 eura

E sad tebi je službeno izmjereno 89, a on ti je rekao 90. Zašto je tako neznam. Pada mi na pamet jedino taj vrlo kratak vremenski period u fotografiranju i da se tu izgubio taj 1 km/h, a poslije nije gledana slika nego te krenuo zaustavljat

Druga stvar je da je od tebe tražen novac u gotovini bez davanja ikakvog papira (što već godinu i pol dana nije moguće, odnosno ne možeš platit kaznu kešom jer je to ukinuto), ali to nisi spomenuo.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.