Jump to content

Bluetooth adapter na stariji audio uređaj


Domagoj84

Recommended Posts

Za prijatelja sam nabavio jednu stariju mini-liniju, za garažu mu, "klasična bubalica", iako ne iz 90-ih već rane 2000-te. Sony MHC-RG33.

Vidi se da su već polako izlazile iz trenda tada, puno manje funkcija, neke se mogu samo preko daljinskog obavit, gotovo cijela je od plastike, mali dio (donji) je metalni, kazetofon samo Type 1 kazete, nema autoreverse..

Na njuškalu i slično kad se traže ovi uređaji, gotovo kod svakog je cijena napucana, uz opaske: "ne radi cd, ne radi kazetofon. Vjerojatno treba promijeniti gumice." To mislim da je netko zpočeo i samo se copy/pasta radi, a da većina ni nema pojma šta uopće piše.

Klasična priča i kod ove, CD-changer (carusel-style) ne radi, kazetofon jedna strana. Oboje "vrišti" kad se upali. Kod changera nije remen, rastegao se jest, ali motorić luduje, kazetofon također nisu famozne gumice (remeni) već na jednoj strani se unutra neki zupčanici polomili.. Ništa to nije ni previše bitno, prika nema ni cd-a ni kazeta.

 

CD sam odspojio da ne zeza, i umjesto njega zalemio mali Bluetooth adapter unutra (goli pcb):

+5V dolazi na CD, a ima ga po pločici, audio izlaz sa BT adaptera spojio na mjesto gdje dolazi analogni signal iz cd-a.

E sad, ono što me muči je ground loop i ako netko ima ikakvu sugestiju.

BT adapter ima dvije GND točke, za napajanje i audio GND. Kako se napaja direktno iz linije, praktički je to jedna točka, iako gadan šum / buka se smanji samo kad obe točke spojim na mjesto na šasiji gdje je "zavidan" gnd od linije.

Iako i dalje je šum meni neprihvatljiv. Malu nadu mi daje što treba malo izlat iz BT adaptera prigušit nekih 3 - 4 dB (čujno distorzira pretpojačalo), tako da će to malo doprijenit smanjenju šuma.

Našao sam našao ovo dolje sa linka. Jel ima to smisla ili neće puno pomoć?

https://hr.mouser.com/ProductDetail/CUI-Inc/PDME2-5-D5-D?qs=sGAEpiMZZMv0DJfhVcWlK0%2BNBIYn4O1XSDzET2euRidkTEhcXYR6Bw%3D%3D

Spojio bi ga preko osnovne šeme, jer iz linije ovih +5V je već ispeglano.

image.thumb.png.a69e98b49b191872ff13de9ada2c1e65.png

Edited by Domagoj84
Link to comment
Share on other sites

Probaj naci shemu (za te starije lako moguce da ima) i preskoci pretpojacalo CD-a mislim da je cd 0.5V izlaz ako me sjecane drzi umjesto 2V klasicnog ulaza.. 

Ako atenuiras prije onda ce se sum samo jos vise pojacati. 

Koji BT adapter imas? Da nebi bilo da je CD napajanje koje si iskoristio floating a ne stvarni. Probaj s multimetrom na AC izmjeriti jel ima napona u odnosu na masu. 

Tj smanjiti gain a ne ulaz :)

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, MilosB said:

Probaj naci shemu (za te starije lako moguce da ima) i preskoci pretpojacalo CD-a mislim da je cd 0.5V izlaz ako me sjecane drzi umjesto 2V klasicnog ulaza.. 

Ako atenuiras prije onda ce se sum samo jos vise pojacati. 

Koji BT adapter imas? Da nebi bilo da je CD napajanje koje si iskoristio floating a ne stvarni. Probaj s multimetrom na AC izmjeriti jel ima napona u odnosu na masu. 

Adapter je neki kinez (imam još jedan tip, ali nigdje nać taj drugi, imao sam preseljenje pa sam ih negdi zametnuo). Link

Kako misliš da će šum se pojačat? Mislim prigušit direktno izlaz iz bt adaptera (ne minjam na njemu konfiguraciju), meni u glavi da trenutno iz njegova izlaza ide šum+signal. Dodat attenuator na izlaz i dobijem att_faktor x (šum + signal) - šta ne bi tribalo bit ovako?

 

Najmanji opseg na AC na (jedinom) multimetru koji imam je 2V. Upravo gledao +5V za CD, pokazuje mi 3 mV.

 

Na shemi priključna točka di sam se ja spojio nema "aktivnih" komponenti poslije, tu ulaze FM / tape / cd u pretpojačalo ilitiga "sound processor" kako je naznačeno amo ga nazvat. 

 

Ovo je drugi adapter koji imam (a ne mogu nać), vidi prijedlog kako riješit "current sound":

https://www.sinoning.com/product/mh-mx8-m18-m28-m38-wireless-bluetooth-mp3-audio-receiver-board-blt-4-2-mp3-lossless-decoder-kit/

 

Nije mi ovo top prioritet, ali imam u glavi jedan sličan projekt za još stariji receiver koji imam i koji je dosta jednostavniji (iz '81 ili tako nešto), spojio bi BT adapter u njega full-on, netko mu je dio AM sekcije već djelomično izvadio prije mene, pa se malo poigrat, iskoristit kontrole za AM da budu za BT adapter, prev-next, play/pause i tako... 

Link to comment
Share on other sites

"att_faktor x (šum + signal)" 

Problem ovoga je sta ce se u teoriji jednako smanjiti i signal i sum. No ono sta se ne mijenja je omjer signal/sum. U praksi ce sum ostat iste jacine jer jelte ne potice iz jedne tocke. I signal/sum omjer se smanjuje...

Ja bi isao cilj sto veci output iz BT, i onda naci ulaz na pojacalo sto kasnije. A prije potenciometra ako njje digitalno (mozda mozes cak skroz tamo i ubacit ulaz) 

Ground loop bi moglo biti i to da je impedanca BT manja od CDa i da ne filtrira ostatak...

Link to comment
Share on other sites

Ako ima chincheve za ulaz audio signala ili 3,5mm aux stvar je lagano rjesiva sa Ugreen bt adapterom kojeg ima na Aliju ili Chipoteci

Link to comment
Share on other sites

Ma znam.. Imam i par tih vanjskih, ali nije mi napeto tako. Ovako se iskoristi ulaz od (pokvarenog) CD-a i bolje se integrira u sistem - ne triba vanjsko napajanje (dodatna utičnica iz zida/), manje kablova...

Link to comment
Share on other sites

Trebas li staviti onda neki cd sa nasnimljenom tisinom da se vrti? 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Ne triba, +5V je prisutno na cd-sekciji čim se pritisne tipka "CD" na liniji, dok god je na "CD", tih +5V je tu. Nekidan mi je sviralo nekoliko sati. 

"Mute" krug je prije mjesta di sam spojio audio iz BT-a. Iako i za to ima BT kinez trik - postoji mute pin na pločici, ako rješim/još smanjim šum u planu mi je i to probat spojiti, da bude što sličnije originalu, s tim da prvo triba ustanovit šta izvorni krug očekuje od signala tu (ide direkt iz glavnog IC-a koji upravlja svim funkcijama cd-a, u kojem je i D/A konverter). Ne virujem da ću se šuma 100% riješit, pa nek bude i mute u funkciji, da barem maskira kad nema glazbe. Naručio sam DC-DC konvertere sa Ali-ja jer nije priša neka za ovo. Javim kako se bude dalje odvijalo. 

 

Inače, kazetofon jedna strana - očistio glavu / capstan / pinch - radi normalno, a druga strana (rec/play) dok je spojena motor se jako jako grije i mehanizam proizvodi jako neugodan zvuk dok vrti i kad se pali sistem, vidiljivo je da je veliki zupčanik (cam-gear, ekvivalent bregaste) bio pomaknut, ali i kad se dovede "u fazu" nešto mimo njega je kaputt... Samo sam otkačio remen, nemam volje to rastavljat niti ima smisla, sve je "plastic fantastic" - zamašnjaci od capstana su "trkaći" olakšani, praktički nemaju mase ništa. Reduciranje troškova ehh... Ipak takav nikakav kakav je, iskopao sam neke moje stare kazete i ostao u čudu kako uredno sviraju, svaka čast inženjerima šta su sa budžetom valjda za velike ćevape uspili ovo postić..

Edited by Domagoj84
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Update na ovo. Kupio neke jeftine DC-DC "konvertere" sa ALi expressa. Bome su brzo došli.

Konkretno ovakav: https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/1102450/MORNSUN/B0505S-1WR3.html

 

I pazi sad: nema šumova 😀

Na slici je pravi što bi rekli na engleskomen (dirty) proof of concept. Sad to triba upristojit. Ustvari neki drugi dan..

dcdc_poc.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.