Jump to content

Aditivi za ulja - testirano - dokumentirano


MilosB

Recommended Posts

Savjetujem svim aditiv fanovima da jako dobro i pazljivo pogledaju video i nauce ponesto..

Bitni zakljuci

Manje trenje NE znaci manje trosenje! - sjetimo se Xenum VX500 koji od Tuv-a ima certifikat o testiranju / smanjenom trenju od 40+% u odnosu na obicno ulje.. No sjetimo se da nigde trosenje nije dokumentirano... Slucajnost ?! (I ja sam bio pao pod taj marketinski trik nerazmisljajuci da trenje i habanje nije nuzno povezano)

Ester aditivi mogu ucinit haos pri nasumicnom mjesanju s drugim ester ili pak generalno bilo kojim uljima..

 

Trudim se uciti sto vise mogu o uljima i drzat se cinjenica.. 

Takodjer gospodin potvrdjuje da su jedini dobri aditivi su za ciscenje dizni koje ide u gorivo  doista ciste... Sta ja licno nisam vjerovao.. 

Molim da ovu temu drzimo cistu.. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Da, baš sam jučer pogledao taj video, a i inače pratim lika jer sve što kaže je argumentirano dokazima i testiranjima. Ako ćemo mu sve vjerovati, jelte.. 😃

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

Link to comment
Share on other sites

Prije cca 19 godina sam došao na forum nakon što sam kupio R19 16V i vidio neki crni Clio II RS na 402 Street Race u V. Gorici na ZTZu sa RKH naljepnicom

Nedugo nakon toga sam kupio STP Injection Cleaner u Pevexu. Ne znam zašto. Valjda me ponjelo nešto kao sad ću ja malo da mi auto bolje ide ovo-ono... I mislim si kako sam bzvz potrošio 20kn ali eto, valjda sam morao kad svi nešto rade sa svojim autima :) Ubacio sam to u tank i odmah natočio na bengi do kraja da se to sve lijepo izmiješa unutra.

Odvozio sam možda 20ak kilometara. Sutradan ujutro idem na posao, upalim auto i osjetim da radi mirnije. Vibracije u leru su gotovo potpuno nestale. U vožnji auto ništa nije išao bolje ali je puno bolje primao gas, nekako glatko i "tečno" pogotovo prijelazi između lera i gasa.

Od onda jednom godišnje to stavljam u auto. Radio sam otprilike 10-12 soma km godišnje.

U Clia sam tri puta stavio Xeramic aditiv u ulje. OEM je Petromark iz Nizozemske ako se dobro sjećam. Radi se o aditivu sa većom koncentracijom ZDDPa da smanji trenje.

U getribu Clia sam stavio također Xeramic aditiv u getribu. Aktivni sastojak aditiva je navodno točno onaj koji se koristi za smanjenje trenja u prijenosima. Mijenjač mi je prestao zapinjati ujutro na minusima a getriba je sada puno tiša.

U međuvremenu sam stavio novo ulje u getribu. I dalje mjenjač radi kako treba.

Link to comment
Share on other sites

A vidis da kad se mjeri rezultat nize trenje = vece trosenje. 

Nisam ni ja to znao ali mi je oduvijek bill sumnjicavo ono od Xenuma, smanjenje trenja 42% ali..

I ja sam koristio dali Ceratech ili pak MOS2 od Liquid Moli

Link to comment
Share on other sites

Cek znaci ne valja taj Xenum ulijevati?

Link to comment
Share on other sites

On 15. 05. 2024. at 19:24, MilosB said:

Molim da ovu temu drzimo cistu.. 

😂😂😂😂

 

Znaci aditiv za dizne jednom godišnje u dizelcinu? 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Zrmi RS said:

Cek znaci ne valja taj Xenum ulijevati?

Bez da uradis test trosenja tocno tvog motora (karike/cilindar) s kombinacijom ulja koju koristis i aditiva, vjerojatnije je da skodi nego da pomaze po pitanju trosenja motora. 

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, MilosB said:

Bez da uradis test trosenja tocno tvog motora (karike/cilindar) s kombinacijom ulja koju koristis i aditiva, vjerojatnije je da skodi nego da pomaze po pitanju trosenja motora. 

Nakon generalke mjenjam svakih 5000km ulje. I to Jacco 4w40. Znam neke koji taj xenum hvale ajme. A i ja ssm ga koristio. Sumnjam da sam shebo motor zbog njega....

Link to comment
Share on other sites

Ne možeš to znati. Ne mogu niti ja. Nisam stručljak ali mi se čini da čovjek zna što priča, kuži materiju, te zna to provjeriti i zna što treba provjeriti.

U mojem slučaju tješi me to što je moj "keramički" aditiv za ulje imao kalcija za smanjenje kiselosti da se smanji korozivni učinak povećane količine ZDDPa. Iz medicine znam da organizam izvlači kalcij iz kostiju da smanji kiselost krvi kada se nakrkamo hrane koja ima kiseli metabolički učinak na organizam pa sam 100% siguran da u tom dijelu nije fulao.

Za PEA je već opjevano da uspješno čisti prvenstveno injectore, te s manjim učinkom klipove i karike a još manjim učinkom na čisti ventile. Valjda svi injection/fuel system cleaneri ga sadrže a na Jubitou ima puno videa before/after sa endoskopom kroz rupu od svjećica. Čak je bila Fifth Gear epizoda gdje je baš takav aditiv bio najučinkovitiji u vraćanju snage starom bijelom VW Corradu:

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Evo da podijelim svoje iskustvo s aditivima, nikad nisam pretjerano vjerovao u njih a i uvijek sam slušao ljude kojima su auti u raspadu da ih koriste i onda se čude kako ne djeluju. Međutim nakon kvara mjenjača na starom autu nisam imao što izgubiti i malo sam pokusirao. Naime imao sam kvar ležaja osovine neparnih brzina u ručnom mjenjaču i čulo bi se zujanje u petoj brzini. Pošto sam znao u čemu je problem, nabavio sam novi(polovni) mjenjač i aditiv Liqui Moly za prijenose i diferencijale na bazi MoS2. Aditiv je izgledom podsjećao na sekondarno ljepilo u maloj tubi od par grama, izrazito crn i gust. Štrcnuo sam ga u mjenjač i odmah su se utišali svi zvukovi koje je blokirani ležaj na osovini proizvodio. U mjenjaču je tada bilo novo ulje Shell Spirax i ono nije nikakvu razliku učinilo dok nisam stavio taj LM aditiv.

Idućih 10 000km  NIKAKAV zvuk se nije čuo, a znao sam da je kvar i dalje prisutan.

Naravno, nakon 6mj su počele vibracije u petoj brzini i odlučio sam zamijeniti mjenjač.

Nakon što sam rastavio stari mjenjač, imao sam što vidjeti, ležaj totalno blokirao, a osovina provrtila u njemu i istokarila se bar 5mm.

Znači da sam aditiv stavio preventivno prije 100kKm, vjerovatno do kvara ne bi ni došlo.

od tada svima toplo preporučujem LM aditive

Link to comment
Share on other sites

bez uvrede, ali jedno hipotetsko iskustvo , jer ni na njemu ne znas dal bi od pocetka pomoglo nego pretpostavljas da nebi doslo do kvara (bez stvarnog dokaza), extrapoliras da su svi LM aditivi dobri. 

ako si poslusao dobro video videces da je moguce da neki aditiv u kobinaciji s nekim uljem daje benefitarni rezultat, ali u vecini slucaja to nije tako nego daje nezeljene posledice. kvalitetno ulje je uvijek bolje nego lose plus aditivi :D 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

stvarni dokaz je vidljivo taloženje MoS2 aditiva na tarne površine osovine koja je bila oglodana i otokarena vrteći se u blokiranom ležaju, dodavanjem aditiva struganje se smanjilo očigledno, i LM aditivi na toj bazi sigurno imaju efekta u ovakvim slučajevima. Koliko su dobri preventivno, glupo je nagađati, ali govorim o ovom slučaju gdje je jasni vidljiv efekt i razultat. Mjenjači imaju ulja drugačijih karakteristika od motornih ulja tako da efikasnost ovog aditiva ne ovisi toliko o ulju s kojim se miješa, dok za motorna ulja tu već bude veća razlika, slažem se. Ono što razlikuje kvalitetna od nekvalitetnih ulja (s istim normama) su upravo aditivi koji su im dodani u tvornici

Link to comment
Share on other sites

Zoxir, prije daljnje rasprave, jesi pogledao vjdeo sa pocetka i zakljucke na njemu? 

Ja ne osporavam da je tebi pomogao. Ali je tvoja tvrdnja bila da bi uporaba istog od pocetka smanjila potrosnju menjaca. Lezaj koji je blokirao i zuljao po vratilu nije normalna uporaba ulja i za sta primarno trebaju biti odabrana ulja. Nemas nikakve podatke kako bi utjecalo na mjenjac. 

Drugo mnogo bitnije, svi ti aditivi znaju jako reagirati s sinhronima, tako da bez da znas koje sinhrone imas, na slijepo stavljat nesto u mjenjac je jako hrabro.

Kod mnogih mjenjaca vec prosta uporaba univerzalnog GL4/5 umjesto originalno namjenjenog GL4 (samo kao primjer) uzrokuje prijevremenu potrosnju sinhrona (tipa u 50ooo km). 

Uvijek je kompromis maznih svojstva, antioksidativnih svojstva, stabilnosti pod visokim pritiskom, otpornost na "smik" itd... Povecanjem jednih sposobnosti se znatno smanjuju druge. 

Nije taj MoS2 magicna komponenta koju ima samo LM i da to ide samo kao aditiv.. Mnoga ulja ga imaju u sebi ali je onda to pazljivo izbalansirano s ostalim komponentama.. Nisu slucajno neka ulja za mjenjac 100€ po litri a neka samo 10€

 

Link to comment
Share on other sites

Istina. Za moj aditiv getribe je pisalo da kompatibilan sa sinkronima od mesinga.

Meni je također pomoglo. Getriba je OK ali se utišala kada se koči motorom i ide u rikverc. Ali... ne znam da li je aditiv učinio nešto loše. Nadam se da to neću otkriti :)

S jedne strane, da je proizvođač mislio da taj aktivni sastojak iz aditiva treba biti u ulju od getribe onda bi vjerojatno i stavio u formulu ulja. S druge strane imamo planirano zastarjevanje.... :rolleyes:

I onda bude brainstorm: "idemo malo smanjiti količinu ZDDPa u ulju da motori ne traju predugo. reći ćemo da je to zbog ekologije i uništenja katalizatora..."

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

 

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.