Jump to content

Alati i aparati


Med0

Recommended Posts

Bilo je na par mjesta, pa da otvorim temu. Imam doma Bosch, Unior, Wiha, Volfcraft..., ali Powerfix i Parkside alat iz Lidla posjedujem više nego od svih njih zajedno. Susjed koji je po struci i zanimanju alatničar se praktički opremio u Lidlu, a sigurno ima "alatničara" i na forumu pa da podijelom iskustva. Evo što ja imam:

  • Aku bušilica Li-Ion 10,7V s podesivim momentom do 14Nm koja već 5god radi bez greške s originalnom baterijom koju punim jednom u godinu i pol - 280kn
  • Aku odvijač Li-Ion s podesivim momentom i bit-lockom koji već 2god radi bez greške - 130kn
  • Moment ključ sam uzeo na preporuku dečki iz BB garaže, te nekoliko Youtube videa gdje su im mjerili steznu silu. Za 120-130kn se nisam nadao toj točnosti i toj kvaliteti završne obrade bar izvana. Ima 17/19/21 gedoru, produžetak i može preskakati u oba smjera.
  • Pištolj za plastiku koji ima termoakumulacioni efekt pa može topiti plastiku nekoliko minuta nakon što je skinut sa stalka. Star 4-5god, radi bez greške - 70kn
  • Ručna klamerica koja je češće kod staraca nego kod mene. Trebala je hitno pa nismo mogli čekati električnu - 66kn
  • Gedore koje sam baš danas koristio. Kutija je drek, alat je dobar - 180kn
  • Nekoliko različitih setova svrdala (metal, drvo, beton) - 22kn svaki
  • Proširivači rupa, glodalice za šarafe koji ne idu van i sl.... svi su još čitavi
  • Lasersku libelu (hrv. wasser vaga) sa stalkom - 77kn
  • Raznorazni CR-V imbusi, produžni za bitove, držaći bitova s teleskopskim magnetskim "izvlačiteljem" šarafa koji je pao na najnedostupnije moguće mjesto i treba ga izvući van...

Ti alati mi rade dan danas osim gedora koje sam tek danas kupio :) E sad ono loše... Bitovi su im uglavnom svi loši. Neki lako pucaju, a neki glođu šarafe. Oni od mesinga koji su mi došli uz bušilicu i aku odvijač su pucali pri prvom korištenju. Zato bitove koristim Wiha Diamond seriju koji su papreno koštali, ali čine ogromnu razliku kad se radi s tvrdoglavim šarafima koji ne idu van. Bušilica nema savršeno centriranu glavu pa bitovi i svrdla imaju blagi wobble i motor ne radi tako lijepo kao Bosch, ali plavi Bosch daje 1god garancije, a Lidl 3god. Aku odvijaču nekad zapinje bit-lock pa ga treba prodrmati. Ručica moment ključa s kojom se podešava moment ima otpor na trenutke kao da završna obrada mehanizma unutra nije na nivou, ali to sam primjetio i na nekim nekoliko puta skupljim ključevima.

Edited by frenchkey
Link to comment
Share on other sites

Mislim da u Lidlu još ništa nisam kupio od alata, a sudeći po pročitanome, niti neću :)

Dobar je meni zeleni Bosch (bušilica, ubodna pila, veliki set bitova i svrdla), Einhell (kutna brusilica), Alpha Tools Bauhaus (cirkular, dvostruka brusilica), Bavaria Interspar ("dremel"), Matrix Konzum (puhalo vrućeg zraka) itd...

Od bitnijih stvari samo cirkular nisam uzeo Bosch jer sam sa ovim imao priliku raditi i čini se ok, a sa 5god jamstva i 300kn troška nemam niti potrebu isprobavati nešto drugo :)

Moment ključ naletio u Intersparu za 100kn i zasad nemam primjedbi, ali baš nikakvih. Nastavaka nema , ali imam veliki set gedora pa iz njega uzmem što mi treba.

Alpha Tools iz Bauhausa ima zbilja svašta, a na sve proizvode daju 5god jamstva!

 

Kako su ti se pokazala svrdla, pogotovo metal i kamen/beton/cigla? Trebao bih nadopuniti jeftini set. Kad ne ide sa setom za 30kn, vadim Bosch :D

Edited by borny
Link to comment
Share on other sites

Dok god aku-bušilica sa Li-Ion baterijom u Lidlu košta 300 kuna - nema šanse da dam 1000 kuna sa Bosch sa Ni-Mh baterijom.

Imamo doma dosta alata iz Lidla i elektro-alati su nam se pokazali jako dobri...aku bušilica, aku odvijač, polirka, kutna brusilica itd. Sve se intenzivno koristi jer puno toga radimo sami + prije sezone ima posla oko brodova.

Svrdla (drvo, čelik...svejedno) ne valjaju ništa...bitovi i opcenito nasadni kljucevi, racheti i slicno moze posluziti za manje zahtjevne radove...inace pucaju ili se pojedu.

Link to comment
Share on other sites

Koliko je tamo koštala mala kutna brusilica? Kako izgleda on/off prekidač?

 

Jel ovakva?

 

post-11796-0-66668400-1428602798_thumb.j

Edited by borny
Link to comment
Share on other sites

Uzeo sam Lidlovu aku bušilicu jer mi je trebalo nešto jeftino da ne idem starcima po Black&Decker komplet svaki put kad moram izbušiti par rupa. Otkako sam ju kupio nikad više nisam posudio bušilicu. Još uz to ima potenciometar umjesto on/off prekidača pa mogu dozirati brzinu vrtnje uz regulaciju momenta.

 

Lidlova aku bušilica u bateriji navodno ima standardne 18650 Li-Ion ćelije koje se uz malo spretnosti lako i jeftino zamijene kad dotraju.

 

Bosch ima bolju kvalitetu izrade, ali je bar 3x skuplji sa istim fićurima. Jbt Bosch IXO aku odvijač koji nema kuplung (mislim da čak nema ni bitlock) košta 600kn(!), a nije u stanju odvrnuti malo jače stegnute šarafe.

Link to comment
Share on other sites

Imam dupli komplet gedora iz lidla i ok su. Laguna se šarafi s njima uz još neke aute i nisu posustale. Jako dobre. Svrdla su truba... Električne alate nemam njihove.

Edited by dre_magnus
Link to comment
Share on other sites

Ova brusilica izgleda ok, regulacija br.okretaja, ispuh prema naprijed i cijena za široke narodne mase.

Sad kakvih je gabarita, trajnosti i balansa pogonskog sklopa?

Link to comment
Share on other sites

Vidim da se spominje ovdje Bosch kao simbol nečeg dobrog. Dakle, Bosch ima dvije serije - hobi (zelena) i profi (plava). Hobi je s***e, a profi solidna, ali ništa više od toga. Konkretno, kada je o bušilicama riječ (i na mrežu i o aku), izdvojiti parsto kuna više i uzeti Makitu, Metabo, Hitachi, Hilti... Može čak i DeWalt/Elu i Ryobi. Svi su oni puno bolji od Boscha, a neki od nabrojanih su čak i iste cijene... od malih nogu pomažem starom u stolariji pa smo puno toga i sahranili od alata. Doduše, mi to nismo hobistički koristili već malo češće.

Link to comment
Share on other sites

imam gedoru i bitove iz lidlovog seta, za koristenje za nekog ovak po potrebi iz hobija dusu dalo.ne sjecam se kolko je kostalo, jedno 50-80kn.

Link to comment
Share on other sites

Ako mislite zarađivati lovu sa tim alatom, zaboravite u startu. To je samo hobi alat, bio i ostao. Naravno, pričam o alatima iz Lidla i ostalom hobi alatu. Kako je reko kolega, Makita, Hitachi, Metabo itd itd

Edited by Krule
Link to comment
Share on other sites

Neki dan sastavljam ormar i uzmem kutiju u kojoj mi je svakakvi alat razbacan i uzmem odvijač, krenem vidu neku jako jako stegnutu koja drzi metalni za metalni dio odvidavat, sjebem odvijač pogledam gore piše lux... uzmem drugu neku neznam vise koja marka natezem nece to bas samo tako vidim i ona ce fasovat... odem uzet drsku za bitove i na tu drsku jos nabijem mali kriket (1/4 prihvat) sve skupa od Wurtha i odvidam bez problema bez da se ista ostetilo... uz sav alat koji imam doma nikad nisam probao tako dobar alat kao od wurtha jednostavno traje i sve funkcionira onako kako bi trebalo cak sam znao na kriket sa 1/2 prihvatom nabit cijev od preko metra da odvidam i vec sam mislio najebo je sad kriket ali taj jednostavno traje... moram si uskoro pribavit jos neke stvari i definitivno cu uzet opet wurth.... jefinije mi je jednom kupiti takav alat nego 10 puta kupit neki jeftiniji... a sto se tice garancije kazu doszivotno jamstvo na zebra seriju, do sada mi srecom nije trebalo to jamstvo a nadam se da ni nece...

Edited by hyko
Link to comment
Share on other sites

Da mi je sad vratiti vrijeme 10-15god unatrag stavio bi 1500-2000kn sa strane i kupio si komplet kofer profesionalnog alata s doživotnom garancijom.

 

Jbt Wurth mi je bio korisnik stalne veze dok sam radio u telekomu. Da sam znao čime se bave i da su na dobrom glasu užicao bi tako nešto s popustom ...

Link to comment
Share on other sites

Imamo wurth loših stvari... Meni je wurthova zebra jako dobra, odvijači s metalnom glavom... U lidlu nisam uzimao ništa, ali od jeftinih sam nešto einhella imao... Lion bušilica koju ne mogu rukom zaustavit me koštala 800kn, bosch oko 1800 :)

Sve ima svoju cijenu, nije ni bosch idealan, ali opet kako ko koristi alat. Meni su proxon gedore pucale, unior mrak, neko se kune u proxon :)

Link to comment
Share on other sites

Imamo wurth loših stvari... Meni je wurthova zebra jako dobra, odvijači s metalnom glavom... U lidlu nisam uzimao ništa, ali od jeftinih sam nešto einhella imao... Lion bušilica koju ne mogu rukom zaustavit me koštala 800kn, bosch oko 1800 :)

Sve ima svoju cijenu, nije ni bosch idealan, ali opet kako ko koristi alat. Meni su proxon gedore pucale, unior mrak, neko se kune u proxon :)

Sta se tice uniora upravu si. Imam doma unior i toptul. Toptul nije ni do koljena unioru. Edited by kristijan1710
Link to comment
Share on other sites

Lidlov el. alat, iako imam samo delta brusilicu jako dobar, pogotovo za te novce, ne može se očekivati čudo na onim alatima gdje je potrebna preciznost, ali je zadovoljavajuć, dosta dobra završna obrada, rastavljivi djelovi, garancija...ručni alat mi je Unior i Tang, nešto malo Proxxon i Rahsol (odlični ključevi)ali oni su Gedorin nekadašnji brand pa je to i za očekivati..škripac Rapid Virovitica, i el alat Iskra, ali stara Iskra, jer sve što danas vidite da ima Iskrin logo ni najmanje nema veze sa Iskrom i Kranjom..tri brusilice, četiri bušilice, ger za drvo također Iskra, DSR- ka(plavi bosch hiltika) mala brusilica još jedna od plavog boška, li-ion 10,8 V isto plavi boško, fen zeleni boško, aparat varstroj i evm pico..

Link to comment
Share on other sites

Vidim da se spominje ovdje Bosch kao simbol nečeg dobrog. Dakle, Bosch ima dvije serije - hobi (zelena) i profi (plava). Hobi je s***e, a profi solidna, ali ništa više od toga. Konkretno, kada je o bušilicama riječ (i na mrežu i o aku), izdvojiti parsto kuna više i uzeti Makitu, Metabo, Hitachi, Hilti... Može čak i DeWalt/Elu i Ryobi. Svi su oni puno bolji od Boscha, a neki od nabrojanih su čak i iste cijene... od malih nogu pomažem starom u stolariji pa smo puno toga i sahranili od alata. Doduše, mi to nismo hobistički koristili već malo češće.

 

Koristiš zeleni Bosch u profi svrhe praktički i kažeš da je sr*nje?

Imam zelenu bušilicu 650W već nekoliko godina i nije me izdala, a ne mogu reći da sam je koristio jednom-dvaput. Susjed isto dođe po nju jer njegova stara Iskra nema snage za neke stvari.

Link to comment
Share on other sites

Ova brusilica izgleda ok, regulacija br.okretaja, ispuh prema naprijed i cijena za široke narodne mase.

Sad kakvih je gabarita, trajnosti i balansa pogonskog sklopa?

Brusilica je dobra, ja imam istu takvu. Doduše, nisam s njom radio 12 sati u komadu, ali je za ovo što mi treba jako dobra.

Link to comment
Share on other sites

Ko sto netko kaze, lova se s takvim alatom ne zaraduje, ali... U kucanstvu za nekakvu montazu namjestaja, stavit sliku na zid, kojekakve frljoke kaj nam se zene sjete, itd cisto solidan alat i taj lidlov i einhelov i kawasaki i alfatools i jos 100 drugih... A da ne velim da na sve ide poprilicno duga garancija, a sve nakon nje je dodatna vrijednost.

Link to comment
Share on other sites

Istina, kad ti alat donosi novce, onda ne treba nikome bit žao platit pa čak i 5 puta skuplje

Edited by twingara
Link to comment
Share on other sites

Ko sto netko kaze, lova se s takvim alatom ne zaraduje, ali... U kucanstvu za nekakvu montazu namjestaja, stavit sliku na zid, kojekakve frljoke kaj nam se zene sjete, itd cisto solidan alat i taj lidlov i einhelov i kawasaki i alfatools i jos 100 drugih... A da ne velim da na sve ide poprilicno duga garancija, a sve nakon nje je dodatna vrijednost.

Ne možeš usporediti Einhell s Powerfix alatom, jednostavno nije usporedivo. Powerfix alat je puno bolji od Einhella.

Link to comment
Share on other sites

Mi smo nekad srezali svu građu na set iz pevca, taman dva dana, einhell, kada smo zgotovili sve je porikavalo, odnijeli u Pevec tada, lik razmišlja - i opali ko iz topa, sve novo i zamjena, i dan danas to imamo :)

 

Ne može taj alat držati tempo ali radi sve ono kućno

Edited by shogo
Link to comment
Share on other sites

Mi smo nekad srezali svu građu na set iz pevca, taman dva dana, einhell, kada smo zgotovili sve je porikavalo, odnijeli u Pevec tada, lik razmišlja - i opali ko iz topa, sve novo i zamjena, i dan danas to imamo :)

 

Ne može taj alat držati tempo ali radi sve ono kućno

Iz osobnog iskustva, imao Einhell, Powerfix. i Bosch (zeleni). Profesionalac nisam, ali ono što mogu primjetiti da je Powerfix u razini zelenog Bosch-a (ako ne i bolji), Einhell je ipak malo niže na ljestvici.

Edited by usrmaatre
Link to comment
Share on other sites

Nije alat, ali dobro dodje u proljece. Jucer u Lidlu kupljen sprej za dezinfekciju klime (W5) za 25kn. Odmah sam ga i isprobao - vise nego dobro je odradio posao.

Link to comment
Share on other sites

Da i to si gledam, danas će biti pohod na lidl, gedore su ok??starom roćkas pa da ga natjeram da radi, da šerafa po dusteru :)

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Renault-klub.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfiguritati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Koristeći se ovom web stranicom, pristajete na opće uvjete te pravila ponašanja.